Fotograf: Nati Hamik/TT

Buffett frångår sina principer - och förlorar stort på investering

Mästerinvesteraren Warren Buffett har backat två miljarder dollar på en investering. Men han fortsätter tro på aktien.

Under fredagen meddelade Warren Buffetts Berkshire Hathaway att de var back två miljarder dollar på sin investering i datorföretaget IBM. Det motsvarar cirka 15 procent av värdet som Berkshire köpt IBM-aktier för de senaste fyra åren, skriver CNN.

Buffett började köpa in sig under 2011 för att under förra året köpa som mest, något som även kom att innebära att han köpte dyrt. Men han låter sig inte nedslås utan fortsätter att tro på bolaget.

"IBM fortsätter att vara lönsamt och generera stora kassaflöden. Vi har för nuvarande inga planer på att avyttra vårt innehav i IBM och tror att värdet så småningom kommer att överskrida vad vi har betalat", uppgav Buffett.

Historiskt har Buffett undvikit investeringar i teknik, något han frångått med IBM som han alltså har en stor post i.

Enligt Buffett själv investerar han bara i sådant han förstår.

Buffett är känd som en av världens mest framgångsrika investerare någonsin. Hans portfölj är dock vid en första anblick ganska konservativ, nästan tråkig, och innehåller allt ifrån godis- och möbelföretag, till järnvägar, dammsugartillverkare och elleverantörer. It-bolagen lyser med sin frånvaro.

Buffett uttryckte skepsis kring teknikbolag strax innan dotcombubblan briserade vid millennieskiftet. Innan bubblan hade briserat fick Buffett ta emot en hel del kritik från investerare som gjorde goda vinster på it-bolagens kursrusningar.

I en numera klassisk artikel i Fortune från november 1999, bara några månader innan it-bubblan sprack, lägger Buffett fram två skäl till varför han avstod från att delta i rusningen efter it-aktier.

1. Livslängden på konkurrensmässiga fördelar - och möjligheten att försvara dessa - är begränsade inom it.

2. Det är mycket svårt att hitta det fåtal vinnare - och köpa dessa till ett rimligt pris - som kommer att stå kvar när röken har lagt sig.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST