Apple sätter käppar i hjulet för svenska crowdfundingsuccén

Apple sätter käppar i hjulet för svenska crowdfundingsuccén Pugz, SAS gör största nyanställningarna på 15 år och sågade Precise Biometrics vänder till vinst.

SAS GÖR STÖRSTA NYANSTÄLLNINGARNA PÅ 15 ÅR
SAS är på väg att anställa 500 personer som ny kabinpersonal. Det innebär de största nyanställningarna på 15 år, skriver branschsajten Check-In enligt Berlingske Business.

Ökad produktion och fyra nya långdistanslinjer är bakgrunden till satsningen. Av de 500 nya tjänsterna kommer 300 att placeras på Arlanda, 100 på Gardermoen i Oslo och 100 på Köpenhamns flygplats.

Att en majoritet av jobben skapas i Sverige beror på att Arlanda är utgångspunkten för de flygbolagets nya rutter till Hongkong och Los Angeles.

På måndagen framkom att SAS ska anställa 200 nya piloter och omskola 400 av de nuvarande piloterna.

APPLE TRILSKAS MED TRÅDLÖSA SUCCÉN
Pugz, som tillverkar världens minsta trådlösa hörlurar, åstadkom nyligen Sveriges största crowdfundingkampanj när man samlade in 1,5 miljoner dollar, eller motsvarande omkring 13 miljoner kronor.

Men nu framkommer att Apple har satt käppar i hjulet. Di Digital berättar att de som har satsat pengar i projektet har fått ett mejl där Pugz berättar att Apple inte tillåter tekniken som leder ström ur mobilens uttag för hörlurar.

Pugz kommer att leverera produkten, även om möjligheten att ladda hörlurarna medan man lyssnar på musik genom en Iphone inte finns kvar. För Android-användare kommer Pugz-hörlurarna fungera som utlovat.
LÄS ÄVEN: Efter Sveriges största Kickstartersuccé: "Jag har åldrats sju år på en månad"
LÄS ÄVEN: "Robotic Dragonfly" var för bra för att vara sann - det crowdfundade bolaget kollapsar

V VILL HÖJA UTGIFTSTAK

Vänsterpartiet anser att flyktingkrisen kräver höjda utgiftstak och ökade investeringar. Samhällsbehoven finns liksom människor att lösa dem samtidigt som de anser att Sverige kan låna till lönsamma investeringar, särskilt när räntan är så låg. (DN Debatt)

M VILL STÄNGA GRÄNSER
Moderaterna skärpte på måndagen sin invandringspolitik rejält och kräver att alla som kommer via Danmark och Tyskland skickas tillbaka. (DN, SvD, DI)
LÄS MER: M:s förslag för att stoppa flyktingströmmen till Sverige

BYGGBOLAG KAN HJÄLPA
Flyktingkrisen blir allt mer akut och kommunerna vill ha hjälp från de stora byggbolagen JM och Skanska med tillfälliga boenden. Kommersiella fastigheter kan eventuellt byggas om. (DI)

NKS-AVTAL OMPRÖVAS?
Mycket talar för att Stockholmslandstingets avtal med Skanska om Nya Karolinska kommer att omprövas. (SvD)

ANDERSSON VÄLKOMNAR FP-INVIT
Finansminister Magdalena Andersson välkomnar Folkpartiets förslag om en skattereform och säger att hon ska diskutera frågan med Folkpartiet. (DI)

PRECISE BIOMETRICS VÄNDER TILL VINST
Precise Biometrics, som levererar teknik för fingerigenkänning, redovisar ett resultat efter skatt på 3,0 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2015 (-14,0).

Rörelseresultatet blev 2,8 miljoner kronor (-14,1).
LÄS ÄVEN: Precise totalsågas - fallhöjden bedöms till 85 procent

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST