Fotograf: Fredrik Persson/TT

Sex aktier du ska köpa just nu

Här är sex aktier som köpstämplas av analytikerna - och två du ska skippa.

Köp Nobia, Hoist, Collector, NP3, Boule Diagnostics och Itab men avvakta med Addnode och Addtech.

De råden får läsarna av det nya numret av Börsveckan. Rekommendationen för Swedish Match blir någonstans mittemellan avvakta och köp.

Nobia har mera att ge efter en rad starka rapporter där lönsamheten förbättrats stadigt torts medioker tillväxt. Efterfrågan på köksmarknaden ser nu ut att ha vänt på allvar och vinstutsikterna ser således fina ut inför nästa år. Köp med en riktkurs på 128 kronor, skriver tidningen.

Hoist rör sig i rätt riktning. Inkassobolaget förbättrar vinsten och expanderar starkt. Värderingen sticker ut som låg även om det delvis har sina skäl. Bolaget förlitar sig kraftigt på insättningsgarantin som finansieringskälla. Men med goda marknadsutsikter, den måttfulla värderingen om p/e runt 14 respektive 11 för två kommande år och operativa trender som pekar i rätt riktning, råder Börsveckan köp.

Nischbanken Collector levererade en kanonrapport och bolaget utvecklas imponerande starkt. Det finns få tecken på eventuella hot som ökade kreditförluster eller kraftigt stigande räntor. Börsveckan råder till köp.

Även fastighetsbolaget NP3:s aktie är värd att köpa med sikte på att bra utdelning och fortsatta förvärv kan lyfta aktien mot 47-48 kronor.

Bloddiagnostikbolaget Boule Diagnostics är åter på tillväxtspåren, efter ett klenare första halvår. Utsikterna för 2016 är goda med en återhämtning i Asien och nya produkter på väg. Rådet höjs till köp då chanserna sammantaget överväger riskerna.

Butiksinredningsproducenten Itab håller ångan uppe. Tillväxten var 36 procent under det tredje kvartalet och med högre lönsamhet så växter vinsten än snabbare, drivet av förvärv och tillhörande synergier. Börsveckan upprepar köp.

Addnode tog ett stort steg framåt i storlek genom förvärvet av tyska Transcat PLM. Positionen stärks inom ett av bolagets fyra affärsområden, dock till priset av lägre marginaler, skriver Börsveckan som ger rådet avvakta.

Addtech är fullvärderad och avvakta även här. Industrigrossisten har rusat på börsen medan vinstutvecklingen inte har imponerat under 2015. Avknoppningen av Life Science-enheten under 2016 kan bli en trigger, men värderingen lämnar ingen större potential tyvärr, skriver tidningen.

Swedish Match tuggar på och levererade en stabil niomånadersrapport som visade på en något starkare marknadsposition än tidigare med intakta marginaler. Värderingen för tobaksjätten är rimlig, enligt Börsveckan.

LÄS ÄVEN: Precise totalsågas - fallhöjden bedöms till 85 procent

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  2. Oscar Properties smög ut vinstvarning i fredags – nu faller aktien fritt på börsen
  3. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  4. Nya skräcksiffror över bopriser – visar svagaste januarimånaden någonsin i Valueguards historik
  5. Hon blir Handelsbankens första kvinnliga vd
  1. Börsens 10 billigaste aktier – varav en har uppsida på 70%, enligt proffsen
  2. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  3. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  4. SBAB: Räkna med att din bostad tappar i värde fram till 2022 – men kraschen uteblir
  5. FBI-agenten som fällde ”Wolf of Wall Street”: Verkligheten är mycket värre än i filmen

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.