Prylen var för bra för att vara sann - crowdfundade bolaget kollapsar

Det stormar rejält kring en av de tidigaste crowdfundingsuccéerna. Robotic Dragonfly samlade in över 1 miljon dollar - men kan inte leverera som utlovat. Kunderna rasar.

Robotic Dragonfly från Techject var en av de tidigaste crowdfundingsuccéerna. Prylen, en sorts robotinsekt som både kunde flyga och sväva, samlade in över 1 miljon dollar från 3 203 människor. Nu har bolaget meddelat att de har svåra finansiella problem, skriver Techcrunch. Crowdfundingsajten Indiegogo fylls nu av upprörda kommentarerar från de som finansierade projektet.

Techject är bara ett i raden av crowdfunding-finansierade prylar som inte levereras som utlovat. Ett ytterligare exempel är Pirate3D, som skulle vara en billig och lättanvänd 3D-skrivare, men det Kickstarter-finansierade bolaget fick slut på pengar innan man hade hunnit leverera skrivarna.
LÄS ÄVEN: Svenska lasern bröt mot reglerna - förlorar pengarna

När det gäller TechJect verkar det än värre ställt – här verkar företaget inte ens ha en färdigutvecklad produkt trots att projektet gick live på Indiegogo för tre år sedan.

Techcrunch uppger att användarna gick i taket så fort Robotic Dragonfly informerat om sina finansiella problem – dagen efter klargjorde bolaget att "rent tekniskt" är inte projektet avbrutet ännu, utan företaget behöver bara mer finansiella medel för att kunna fortsätta.

På företagets Indiegogo-sida står också att läsa att det amerikanska flygvapnet gick in med ett anslag på 1 miljon dollar för att användarna inte skulle få vänta på att "tekniken sipprar ned".

Nu skyller TechJect på att Indiegogo och Paypal inte betalat ut några pengar, men hur mycket det i så fall handlar om framgår inte.

Techcrunch konstaterar att Robotic Dragonfly-projektet alltid har känts lite långsökt och att duktiga ingenjörer inte alltid är lika med bra grundare, utan det krävs specialteam om man ska klara att gå med en produkt från ritning till prototyp-stadiet och sedan få ut den på marknaden.

Robotic Dragonfly är ett bra exempel på att konsumenter bör vara försiktiga när man finansierar projekt via crowdfunding-plattformar då det inte finns några garantier för att produkten blir verklighet och att det är högre risk förenat med en satsning än vad som ofta framgår vid projekts kampanjsida, enligt Techcrunch.

Techcrunch konstaterar också att Robotic Dragonfly var tidigt ute och att många har reviderat projektens användarvillkor sedan dess för att kunna erbjuda mer säkerhet för finansiärerna.

LÄS ÄVEN: All crowdfunding gör inte succé - här är några av de värsta flopparna

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  2. Forna världsartisten går mot sitt andra stora genombrott – som vd för familjeföretaget
  3. Blågul totaldominans bland Nordens 10 hetaste aktier att köpa just nu
  4. Deppiga inköpschefer sänker börsen – Swedbank åter i fokus
  5. ”I dag handlar entreprenörsdrömmen om att bygga bättre företag – inte större”
  1. Så gick Supertalangen från idé till att sälja t-shirts med ”Skam”-citat för en kvarts miljon kronor på två veckor
  2. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  3. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  4. Listan: Börsens allra bästa köp – enligt 988 analyser
  5. Experterna förklarar: Så påverkas börsen av kronraset – och här är aktierna som gynnas mest

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.