Prylen var för bra för att vara sann - crowdfundade bolaget kollapsar

Det stormar rejält kring en av de tidigaste crowdfundingsuccéerna. Robotic Dragonfly samlade in över 1 miljon dollar - men kan inte leverera som utlovat. Kunderna rasar.

Robotic Dragonfly från Techject var en av de tidigaste crowdfundingsuccéerna. Prylen, en sorts robotinsekt som både kunde flyga och sväva, samlade in över 1 miljon dollar från 3 203 människor. Nu har bolaget meddelat att de har svåra finansiella problem, skriver Techcrunch. Crowdfundingsajten Indiegogo fylls nu av upprörda kommentarerar från de som finansierade projektet.

Techject är bara ett i raden av crowdfunding-finansierade prylar som inte levereras som utlovat. Ett ytterligare exempel är Pirate3D, som skulle vara en billig och lättanvänd 3D-skrivare, men det Kickstarter-finansierade bolaget fick slut på pengar innan man hade hunnit leverera skrivarna.
LÄS ÄVEN: Svenska lasern bröt mot reglerna - förlorar pengarna

När det gäller TechJect verkar det än värre ställt – här verkar företaget inte ens ha en färdigutvecklad produkt trots att projektet gick live på Indiegogo för tre år sedan.

Techcrunch uppger att användarna gick i taket så fort Robotic Dragonfly informerat om sina finansiella problem – dagen efter klargjorde bolaget att "rent tekniskt" är inte projektet avbrutet ännu, utan företaget behöver bara mer finansiella medel för att kunna fortsätta.

På företagets Indiegogo-sida står också att läsa att det amerikanska flygvapnet gick in med ett anslag på 1 miljon dollar för att användarna inte skulle få vänta på att "tekniken sipprar ned".

Nu skyller TechJect på att Indiegogo och Paypal inte betalat ut några pengar, men hur mycket det i så fall handlar om framgår inte.

Techcrunch konstaterar att Robotic Dragonfly-projektet alltid har känts lite långsökt och att duktiga ingenjörer inte alltid är lika med bra grundare, utan det krävs specialteam om man ska klara att gå med en produkt från ritning till prototyp-stadiet och sedan få ut den på marknaden.

Robotic Dragonfly är ett bra exempel på att konsumenter bör vara försiktiga när man finansierar projekt via crowdfunding-plattformar då det inte finns några garantier för att produkten blir verklighet och att det är högre risk förenat med en satsning än vad som ofta framgår vid projekts kampanjsida, enligt Techcrunch.

Techcrunch konstaterar också att Robotic Dragonfly var tidigt ute och att många har reviderat projektens användarvillkor sedan dess för att kunna erbjuda mer säkerhet för finansiärerna.

LÄS ÄVEN: All crowdfunding gör inte succé - här är några av de värsta flopparna

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant