Precise totalsågas - fallhöjden bedöms till 85 procent

Trelleborg köper tjeckiskt för 11 miljarder, Precise Biometrics totalsågas och hushållen tror på lägre bopriser.

PRECISE SÅGAS - DI SER FALLHÖJD PÅ 85 PROCENT
Precise Biometrics har efter 15 år på börsen med förluster på 700 miljoner kronor fått ett efterlängtat genombrott och bolaget vände till vinst i tredje kvartalet. Men när allt äntligen börjar peka i rätt riktning börjar mardrömmen för biometribolaget. Det skriver Dagens Industri i måndagens utgåva.

Tidningen rekommenderar sälj och anser att risken i aktien är hög. På plussidan bolagets ledande teknologi, goda tillväxtförutsättningar för fingersensorer samt att Precise har vänt förlust till vinst. På minussidan finns den extrema värderingen, att tuffare konkurrens väntar och att bolagets ägarlista är oinspirerande.

Dagens Industri tror nu att Precise står inför en mardröm då det börjar synas tecken på att bolagets algoritm börjar förlora relevans. Tidningen spår en vinst per aktie på 5 öre nästa år, vilket ger ett p/e-tal på 140.

"I år har Precise Biometrics varit ett derivat på dumhet, men på börsen finns det ett bäst-före-datum på dumhet. Det är dock omöjligt att svara på exakt när det faller ut", skriver Dagens Industri. Tidningen tror att aktien kan rasa mellan 70 och 90 procent på ett års sikt och sätter riktkursen till 1 krona. Det är 85 procent lägre än fredags stängningskurs på 6,85 kronor. (FinWire)

TRELLEBORG KÖPER TJECKISKA CGS FÖR NÄSTAN 11 MDR KR
Trelleborg förvärvar ČGS Holding som är tjeckiskt privatägt bolag verksamt inom lantbruks- och specialdäck samt specialutvecklade polymerlösningar. Den totala kontanta köpeskillingen uppgår till cirka 10,9 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

ČGS har sitt säte i Tjeckien och hade en omsättning på cirka 5,6 miljarder kronor med en rörelsemarginal på 16 procent i den tolvmånadersperioden som slutade i juni.

Affären förväntas vara slutförd under det första halvåret 2016.

"ČGS, med sina starka och väl presterande verksamheter inom lantbruks- och industridäck samt specialutvecklade polymerlösningar, kommer att stärka och komplettera Trelleborgs redan ledande positioner inom en rad befintliga områden", säger Trelleborgs vd Peter Nilsson.

BOPRISINDIKATORN SJÖNK I NOVEMBER
De svenska hushållen tror på en svagare utveckling för bostadspriserna i november jämfört med vad de gjorde föregående månad.

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till 60 i november jämfört med 64 i oktober.

"På två månader har Boprisindikatorn sjunkit med 12 enheter. Det är en kraftig nedgång och vi är nu tillbaks på nivåerna från årets början. Hushållen har antagligen påverkats av diskussionerna om amorteringskrav, ränteavdrag, bolånetak och andra prisdämpande åtgärder", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

ESTONIAN AIR I KONKURS - EU ANSER STATSSTÖD OLAGLIGT
Estonian Air gick på lördagen i konkurs efter att EU-kommissionen beslutade att flygbolaget måste återbetala 85 miljoner euro i olagligt statsstöd.

Estonian Air meddelade på sin hemsida att all verksamhet upphör från söndagen.

Estonian Air ägs till 97,34 procent av estniska staten och till 2,66 procent av SAS.

EU-kommissionen sade i ett pressmeddelande på lördagen att förutom kravet på återbetalning av 85 miljoner euro kan Estonian Air inte få ytterligare 40 miljoner euro i omstruktureringsstöd.

Flygbolaget har gått med förlust sedan 2006, enligt EU-kommissionen.

"Estonia Air har upprepade gånger fått statliga stöd under de senaste fem åren, men genomförde inte den nödvändiga omstruktureringen för att bli ett livskraftigt företag", sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i en kommentar.

"Företag bör konkurrera med en uthållig affärsmodell och inte förlita sig på konstant stöd från staten", sade hon.

FÖRETAGARNA ANSER MP SAKNAR FOKUS PÅ SMÅFÖRETAGARNA
Företagarna välkomnar att Miljöpartiet på DN Debatt skriver att man vill jobba tillsammans med näringslivet. Flera förslag som presenteras är bra men det saknas fokus på småföretagarna, uppger arbetsgivarorganisationen i ett pressmeddelande.

"Att utöka rut är bra, det är en viktig integrationsmotor. Samtidigt är det problematiskt att regeringen fortfarande vill sänka taket i rut. Tillväxten av antalet företag i branschen har minskat från 10 till 1 procent på grund av den osäkerhet regeringens förslag skapat", säger Günther Mårder, vd på Företagarna, i en kommentar. (FinWire)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST