Ännu en föredetting växlar upp i kampen om smartphonekunderna

Blackberry överger sitt egna operativsystem för Android i hopp om att göra comeback hos privatkunderna.

Leveranserna av Priv, Blackberrys nya smartphonesatsning, påbörjades idag. Det blir den fjärde smartphonen som mobiltillverkaren lanserar på två år, trots kontinuerligt sjunkade hårdvaruintäkter.

LÄS ÄVEN: Så vill Nokia attackera - och ta tillbaka - mobilmarknaden 2016

Vad som skiljer Priv från tidigare modeller är dock dess operativsystem. Man har nu övergett det egna systemet Blackberry OS för att istället övergå till ett Androidbaserat. Andra nya egenskaper innefattar en böjd skärm på 5,4 tum och en kamera på 18 megapixel. Det karatäristiska fysiska tangentbordet har man dock valt att behålla.

Blackberry Priv

Blackberry, som för inte många år sedan ansågs som mobilmarknadens stora framtidslöfte har haft svårt att konkurrera med aktörer som Apple, Google och Samsung. Från att 2005 kunnat skylta med en marknadsandel kring 30% av den globala smartphonemarknaden når man idag inte ens 1%. Efter ett visst strategiskt fokusskifte utgör hårdvaruförsäljningen idag ca 40% av intäkterna.

Den nya smartphonen kommer att kosta 899 dollar, motsvarande nästan 8000 kronor, vilket placerar den högt upp i premiumsegmentet. En annan omsprungen aktör som också nyligen meddelat en nysatsning på smartphonemarknaden är Nokia, som du kan läsa om här. Om någon av de forna mobiljättarna lyckas återstår att se.

LÄS MER: Nokias 7 dödssynder - som vände framgång till katastrof

Relaterade artiklar


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.