Fotograf: Kristofer Persson

Supertalangen som vill rädda världen med crowdfunding

Glöm roliga prylar på Kickstarter! Hon använder crowdfunding för att finansiera högskoleutbildningar i Tanzania.

Malin Cronqvist var en av VA:s 11 hållbarhetsivrare på årets lista över Sveriges främsta Supertalanger 2015. Hon driver stiftelsen Help to Help, som med crowdfunding vill göra utbildning möjligt för studenter i Tanzania. Både privatpersoner och företag kan via hennes hemsida finansiera högskoleutbildningar för studenter i ett av världens fattigaste länder. Några studenter som söker finansering på Help to Help.

Help to Help arbetar också med att hjälpa entreprenörer i landet att starta egna bolag och att skapa jobb åt studenter på bolag man samarbetar med i landet. Dels för att täcka bolagens kompetensbehov i landet och dels för att studenterna ska kunna lära sig nya kunskaper som likt ringar på vattnet kan spridas vidare till andra ungdomar i Tanzania. Help to Help arrangerar bland annat workshops och har ett aktivt nätverk för studenter i landet.

LÄS ÄVEN: Supertalangen som ska modernisera en småländsk 100-åring


Den första workshopen hölls tillsammans med fordonsjätten Scania i november 2013.

Året efter höll Oriflame ett fyra dagar långt seminarium om ledarskap, entreprenörskap, säljstrategier, marknadsföring och en rad andra ämnesområden. Dessa workshops ska förbereda studenterna för arbetslivet och samtidigt utöka deras professionella nätverk.


Tanzania består av 45 miljoner människor, varav cirka hälften är under 25 år. Det är ett kontrasternas land där folket på landsbygden har jordbruksteknik lik den som användes i Sverige i mitten på 1800-talet, medan städerna erbjuder allt mellan himmel och jord, berättar Malin Cronqvist. Hennes första resa till landet skedde som 22-åring efter att hon tillbringat tre säsonger efter gymnasiet som skidlärare i Åre.


Malin Cronqvist (mitten) på plats i Tanzania. Foto: Kristofer Persson

Du var en skibum?
”Ja, och många gånger tänkte jag att jag skulle leva som det resten av livet, men jag hade samtidigt tröttnat på att leva mitt liv 6 månader per år och att resten av tiden inte riktigt veta vad jag ska göra. Som uppvuxen i en akademikerfamilj i Lund saknade jag också en intellektuell utmaning så jag började läsa industriell ekonomi vid KTH i samma veva”, säger Malin Cronqvist.

Hon hade läst på rejält inför resan om bland annat biståndsproblematik och det hela skedde vid samma tidpunkt som Röda Korsets dåvarande kommunikationsdirektör Johan af Donner avslöjats med att stjäla pengar – han dömdes till 5 års fängelse för grovt bedrägeri och förskingring mot både Röda Korset och Cancerfonden, där han tidigare hade varit informations- och insamlingschef.

”Jag blev förbannad. Johan af Donner tände en gnista i mig att skapa något med mer transparens, långsiktighet och återkoppling”, säger Malin Cronqvist. Hon menar att dagens bistånd mycket handlar om att pumpa in pengar utan att veta exakt vad det går till och att man kan få ut mer av pengarna om man jobbar med både startup-världen och övriga näringslivet.

LÄS ÄVEN: Supertalangen gick från läkarlinjen till FN i New York

Malin Cronqvist lyckades samla ihop 30 000 kronor från vänner och bekanta att ha med sig på premiärresan. Planen var att iaktta, smälta in och inte berätta om sin pengapåse. ”Det kanske inte låter som så mycket pengar, men det var mycket pengar då och ett stort ansvar att förvalta”, säger Malin Cronqvist.

Det dröjde inte länge förrän hon insåg var hon skulle kunna göra en insats – endast 3 procent av befolkningen har högskoleutbildning. "Jag började sponsra högskoleutbildning för ungdomar med stor potential", säger Malin Cronqvist.

Hur väljer ni ut studenterna?
”Vi tittar på finansiella förhållanden, språklig förmåga och driv att vilja göra något som inte bara gynnar en själv”, säger Malin Cronqvist.

Det har varit ett medvetet val att inte marknadsföra Help to Help i Tanzania eftersom risken är stor att man skulle dränkas i ansökningar, enligt Malin Cronqvist. Det handlar snarare om att låta studenter som redan har gått programmet fungera som ambassadörer samt jobba tätt med universitetsadministration – Help to Help har tagit in 16 ungdomar den här terminen.

Den 16 september tog verksamheten en ny vändning i och med att Malin Cronqvist åkte ned för att hålla ett bootcamp i IT för 100 kvinnliga studenter – projektet har skett i samarbete med IBM och Svenska Ambassaden. ”Vi har sett att arbetsgivarna tycker att ungdomarna saknar praktiska kunskaper som Word, Excel och Powerpoint", säger Malin Cronqvist.


Foto: Kristofer Persson

Hennes engagemang har redan skapat ringar på vattnet. "Häromdagen fick jag ett sms från en av tjejerna som berättade att hon hade startat en egen klubb i sin hemby där 31 barn 10 år och uppåt får lära sig IT varje söndag."

ÄR DU OCKSÅ EN SUPERTALANG? Vi söker Sveriges mest talangfulla - nominera till Supertalang 2016

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Han skrotar miljardinvestering i Klippan som skulle ge 500 jobb: "Måste få konsekvenser att rösta på SD”
  2. Fick lön och löneförhöjningar av kommunen under 14 år – utan att jobba
  3. Oscar Properties köper lyxprojekt från konkursbo – för 1 miljon kronor
  4. Bolagen som utklassar allt och alla - här är Sveriges 728 Superföretag 2018
  5. Här är butikskedjorna som växer snabbast i Sverige
  1. Han skrotar miljardinvestering i Klippan som skulle ge 500 jobb: "Måste få konsekvenser att rösta på SD”
  2. Bolagen som utklassar allt och alla - här är Sveriges 728 Superföretag 2018
  3. Butiksdöden slår till: Skokedjan stänger nästan alla sina butiker
  4. Dagens 12 pinfärska analyser – aktierna du ska köpa och sälja efter börsturbulensen
  5. Den globala börsoron går in på andra veckan: Storbolaget på Stockholmsbörsen rasar tvåsiffrigt

För dig som prenumerant