Fotograf: Wikimedia

Microsoft erkänner: Vi samlar in din data - även om du inte vill det

Microsoft har tidigare valt att låta användarna tro att de kan förhindra att deras data skickas till teknikjätten, men nu väljer man att bekräfta ryktena - viss data skickas i vilket fall.

Microsofts nya operativsystem Windows 10 har hyllats för att på många sätt vara klart bättre än sina föregångare, men allt är inte perfekt. I en intervju med PC World berättar Microsoftchefen Joe Belfiore om operativsystemets mest kritiserade funktion - Windows 10 kartlägger allt du gör på din dator och skickar automatiskt denna information till Microsoft. Tidigare har kritikerna trott att funktionen går att stänga av, men i intervjun bekräftar nu Belfiore att trots att man kan stänga av vissa delar av övervakningen så är det helt omöjligt att få din dator att helt sluta skicka din information till Microsoft.

LÄS ÄVEN: Vi har gjort samtiden otäckare än sci fi-dystopierna

"De delar som inte går att stänga av känner vi att vi måste samla in för systemets hälsas skull", säger Belfiore till PC World. "Detta för att vi ska veta om det system vi byggt upp håller på att krascha eller har seriösa prestationsproblem. Vi ser datainsamlingen som så pass nyttig för ekosystemet att det inte blir en fråga om integritet, utan att vi samlar in datan för att göra upplevelsen bättre för alla våra användare."

Tidigare har Microsoft valt att inte bekräfta att de aktivt samlar data oavsett om du vill det eller inte. De användare som menat att operativsystemet gör just detta har avfärdats som konspiratoriska. När nu Microsoft själva bekräftar att användarna hade rätt undrar många varför det tog så lång tid för bolaget att göra detta. Finns det något mer man inte berättar? Varför berättade man inte detta med en gång? Att få användarna att tro att man kan stänga av övervakningen fast man inte kan det verkar tämligen oetiskt, påpekar flera användare.

Om du inte ändrar något i Windows 10 så är operativsystemet automatiskt inställt så att det samlar din information, när som helst får installera nya program utan att be om lov, får visa dig annonser i din startmeny och får hämta din internethistorik och skicka den till Microsoft. Du kan stänga av de värsta delarna av detta i dina inställingar, men vissa delar förblir, som sagt, aktiva.

LÄS ÄVEN: Övervakningsappen - effektivare liv eller 1984?

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.