Fotograf: HEB

Bolaget som ger bort aktier till 55 000 anställda

En av USA:s rikaste familjer väljer att ge bort en del av sin rikedom - till 55 000 anställda.

I USA pågår en glödhet debatt om lönerna i detaljhandeln och snabbmatsbranschen. Många stora jättar, som Mcdonald's och Chipotle, kritiseras för sina låga ingångslöner och debatterar flitigt frågan. En kedja som dock väljer att gå åt motsatt håll är matvarubolaget HEB. Kedjan är en av staten Texas största arbetsgivare och har 86 000 anställda. 

Nu vill man visa sina anställda att man bryr sig om deras prestationer och ska därför dela ut aktier till alla anställda som är över 21 år gamla, har arbetat på kedjan i längre än ett år och klockat in minst 1 000 timmar under ett kalenderår. Det beräknas bli 55 000 anställda som får ta emot aktier, skriver New York Times.

HEB har varit i familjen Butts ägo i 110 år och det är familjen som nu beslutat att ge bort 15 procent av aktierna i bolaget till de anställda. Gåvan ska stärka lojaliteten bland de anställda och dessutom höja motivationen. Anställda kan välja att sälja sina aktier när de slutar eller pensioneras och kommer under sin arbetstid få utdelning på sina aktier baserat på hur det gått ekonomiskt för kedjan.

LÄS ÄVEN: Han ger bort aktier värda 1,8 miljarder till sina anställda

"Så många retailbolag tävlar om att vara billigast och personalen är ju den största kostnaden, så det verkar logiskt att göra sig av med folk. Vi tror det är en fälla", säger kedjans operativa chef Craig Boyan till New York Times. Han menar att HEB istället vill satsa på att hjälpa sina anställda känna sig fria, inspirerade och stolta.

I januari kommer de 55 000 anställda börja få motta sina aktier. Varje anställd kommer få aktier till ett värde av 3 procent av deras lön plus ett antal pottar om aktier värda 100 dollar baserat på hur många år de arbetat inom bolaget. En anställd som exempelvis arbetat sju år oavbrutet i bolaget får alltså dessutom aktier värda 700 dollar, utöver den initiala gåvan.

HEB lovar dessutom att fortsätta dela ut aktier i framtiden.

LÄS ÄVEN: Här är företagen med högst löner i Sverige

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST