ANNONS
Fotograf: Tessin/Press

Rekordprojektet som drog in 13 miljoner på 24 timmar

Tessin låter vanliga sparare bli delägare i fastigheter. I somras samlade en fastighetsutvecklare in 13 miljoner kronor på 24 timmar på deras plattform.

Crowdfunding ökar i popularitet. Genom nätplattformar samlas pengar in som finansierar nya idéer, prylar och projekt inom olika områden. Tessin är ett bolag som tillåter crowdfunding för fastigheter – och intresset har varit stort för deras projekt.

I somras slog de det dåvarande nordiska rekordet i crowdfunding. På bara 24 timmar samlades det in 13 miljoner kronor till ett projekt med bostadsrätter på Tessins plattform. Insamlingsmålet – som var 10 miljoner kronor – slog man efter bara 16 timmar.

Projektet som slog rekordet är inriktat på utveckling av exklusiva bostadsrätter i Stockholm och drivs av den prisbelönta fastighetsutvecklaren Boform vars fokus ligger på bostäder med högre standard än byggjättarna. Exempelvis har de byggt vindsvåningar på Rörstrandsgatan i Vasastan, med italienska badrum och öppna eldstäder.

TESSIN

Tessin är en crowdfundingplattform för fastigheter. Tessin tar avstamp i att det finns många potentiellt lukrativa fastighetsprojekt som inte genomförs helt enkelt därför att det saknas finansiering. Samtidigt finns det gott om kapital som investerare vill placera till rimliga avkastningsnivåer. Tessin för samman kapital med fastighetsprojekt och gör det möjligt att investera direkt – utan mellanhänder.

Plattformen öppnar därmed upp ett investeringssätt som historiskt varit reserverat för professionella investerare med rätt nätverk.

Sedan starten har över 100 miljoner kronor reserverats genom Tessin.se.

Gå till Tessin.se

Boform ville i det här fallet ta in kapital för att utveckla bostadsrätter i Stockholms innerstad och i attraktiva förorter. De tittade på olika alternativ som att söka pengar på börsen, och hos fondkommissionärer. Men intresset var ganska svalt. Så de valde crowdfunding, vilket alltså gick bättre. Det ursprungliga målet på 10 miljoner kronor slogs snabbt och till sist samlades nära 20 miljoner kronor in. I utbyte mot sina pengar fick investerarna preferensaktier med en löptid på över ett år och ett årligt avkastningsmål på 13 procent.

"Att passera den magiska 10-miljonersgränsen har varit en viktig milstolpe för oss, och att det även sker på mindre än ett dygn visar på kraften hos våra användare samt hur väl crowdfunding-modellen passar för fastigheter", säger Jonas Björkman, vd på Tessin.

Varför gick det så bra i det här fallet?
"Det var en bra nivå på avkastningen och det finns ett stort intresse för bostäder eftersom marknaden har gått så bra på sistone. Dessutom har Boform bevisat sig tidigare", säger Jonas Björkman.

Tessins användare har hittills finansierat nio förvärv och fastighetsprojekt genom plattformen. Det rör sig både om kommersiella fastigheter och bostäder, och till och med ett Lekland i närheten av ett Ikea-varuhus.

Målsättningen är just att låta användarna bygga upp en diversifierad portfölj genom ett brett utbud av fastigheter med olika profiler.

”Vi vill att investeraren ska kunna bygga sin egen fastighetsportfölj. Det har inte varit möjligt för det stora flertalet tidigare, därför att om du ska ha en bra diversifiering kanske du måste ha 5-6 fastigheter av olika typer i olika städer. Då är du uppe i en investering på 50-100 miljoner kronor. Vår idé är att låta även småsparare bygga upp en portfölj med olika risknivåer och horisonter”, säger Jonas Björkman.

Minimisummorna som krävs för att investera genom Tessin är betydligt lägre än för andra direktinvesteringar i fastigheter, och framförallt är det ett tillgångsslag som tidigare inte varit tillgängligt för den breda massan. Istället har den här sortens affärer gjorts i slutna nätverk.

Det här innebär att många av de som investerar genom Tessin är vanliga sparare och inte specialister.

”Vi demokratiserar processen kan man säga”, konstaterar Jonas Björkman.

På Tessin.se går det just nu att ta del av en insamling för att bli delägare i ett högavkastande projekt i Stockholms innerstad.

Se projektet: Boutiquelägenheter på Östermalm


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST