Fotograf: Fredrik Persson/TT

Två aktier du ska köpa - och en att sälja

Analytikerna köprekommenderar två aktier och säljstämplar en tredje.

I det senaste numret av Affärsvärlden rekommenderas köp i Assa Abloy och Husqvarna, medan Avanza stämplas med sälj.

Lås- och säkerhetskoncernen Assa Abloy fortsätter att utvecklas starkt. Rekylen ger ett bra läge att köpa in sig i kvalitetsbolaget, menar tidningen som sätter riktkursen till 196 kronor på ett års sikt.

Assa Abloy har under sina dryga 20 år vuxit med jämn och god hastighet som på senare år accelererat ytterligare. Bolaget har skaffat sig en internkultur av att förvärva och integrera nya bolag. Och inget talar för att detta är på väg att upphöra avslutar Affärsvärlden.

Nästa köptips delas ut till Husqvarna där rapportfloppen skapat ett köpläge. Bolaget är trots allt på rätt väg och har nu handlats ner 22 procent från årshögsta. Affärsvärldens bild är att det gör aktien intressant i ett något längre perspektiv, men att den kortsiktigt är sval. På ett års sikt ställs siktet in på 64 kronor.

Tidningens enda säljtips drabbar Avanza som i värsta fall står inför ett vinstfall. Trots att nätbanken lockar med hög tillväxt är risken inte värd att ta menar Affärsvärlden. Efter fem år av stigande börser har risken helt enkelt ökat för en mindre gynnsam börsutveckling framöver. Med courtageintäkter som står för kring hälften av intäkterna kan vinsterna falla tillbaka. Tidningen rekommenderar att sälja aktien ned till nivåer om 270 kronor.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  3. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.