Fotograf: Fredrik Persson/TT

Två aktier du ska köpa - och en att sälja

Analytikerna köprekommenderar två aktier och säljstämplar en tredje.

I det senaste numret av Affärsvärlden rekommenderas köp i Assa Abloy och Husqvarna, medan Avanza stämplas med sälj.

Lås- och säkerhetskoncernen Assa Abloy fortsätter att utvecklas starkt. Rekylen ger ett bra läge att köpa in sig i kvalitetsbolaget, menar tidningen som sätter riktkursen till 196 kronor på ett års sikt.

Assa Abloy har under sina dryga 20 år vuxit med jämn och god hastighet som på senare år accelererat ytterligare. Bolaget har skaffat sig en internkultur av att förvärva och integrera nya bolag. Och inget talar för att detta är på väg att upphöra avslutar Affärsvärlden.

Nästa köptips delas ut till Husqvarna där rapportfloppen skapat ett köpläge. Bolaget är trots allt på rätt väg och har nu handlats ner 22 procent från årshögsta. Affärsvärldens bild är att det gör aktien intressant i ett något längre perspektiv, men att den kortsiktigt är sval. På ett års sikt ställs siktet in på 64 kronor.

Tidningens enda säljtips drabbar Avanza som i värsta fall står inför ett vinstfall. Trots att nätbanken lockar med hög tillväxt är risken inte värd att ta menar Affärsvärlden. Efter fem år av stigande börser har risken helt enkelt ökat för en mindre gynnsam börsutveckling framöver. Med courtageintäkter som står för kring hälften av intäkterna kan vinsterna falla tillbaka. Tidningen rekommenderar att sälja aktien ned till nivåer om 270 kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST