Fotograf: Redux Pictures/TT

Lillebror Musk tror på matens makt

Storebror Elon satsar på elbilar och rymden, lillebror Kimbal blev kock och utropar att "mat är det nya internet". Familjen Musk är världens absolut hetaste entreprenörssläkt just nu.

Tillsammans med sin bror Elon Musk startade Kimbal Musk den nätbaserade stadsguiden Zip 2 år 1995. Fyra år senare sålde de bolaget för 307 miljoner dollar till datortillverkaren Compaq. Trots att de inte hunnit fylla trettio än var de båda mångmiljonärer.

Elon Musk har synts mycket sedan dess. Med succéer som Tesla och Space X på cv:t har han snabbt blivit en av världens mest beundrade entreprenörer och har jämförts med legendarer som Applegrundaren Steve Jobs. Men vart tog Kimbal Musk vägen? Precis som sin bror har han satsat på en given framtidsbransch - mat.

Han var en tidig investerare i betallösningsföretaget Paypal som hans bror var med och drog i gång, men i stället för att bli en aktiv del av succébolaget valde han att följa sina smaklökar.

Han flyttade till New York för att studera vid International Culinary Institute och efter det startade han en verkligt trendsättande restaurang, The Kitchen Boulder i Colorado.

"Vi var först med att anpassa vår meny efter vad som producerades och enbart använda lokalt odlade råvaror", berättar Kimbal Musk i en intervju med den amerikanska nyhetssajten Icosa.

Restaurangen kom senare att ingå i företagsgruppen The Kitchen som Kimbal Musk var med och grundade. Gruppen har ett tydligt tema, restauranger med mat från lokala jordbrukare. Varje år pumpar verksamheten in miljontals dollar i det amerikanska småskaliga jordbruket.

År 2011 var han även med och startade The Kitchen Community, en välgörenhetsorganisation som genom sina skolträdgårdar ska utbilda barn om mat. I dag finns 250 stycken och varje dag kommer Kimbal Musks organisation i kontakt med 135 000 amerikanska barn som får lära sig mer om matproduktion och näringsämnen.

Målet är bara delvis förståelse, barnen ska även börja äta mer frukt och grönt.

I slutändan vill Kimbal Musk nämligen förändra hela ekonomin. Genom att öka intresset för frukt och grönt bland barn vill han se till att efterfrågan på färska grödor ökar i matbutikerna.

Framtidens mat behöver faktiskt inte vara piller fyllda med näring eller mjöl gjort på syrsor. Kimbal Musk vill i stället att vi backar i utvecklingen och konsumerar mer av det han kallar riktig mat.

Självklart kan amerikanerna äta mer frukt. I dag konsumerar den genomsnittlige amerikanen exempelvis bara en tiondel så mycket bananer per dag som den genomsnittlige invånaren i det afrikanska landet Burundi.

I Kimbal Musks drömvärld är det som odlas lokalt som styr vad som äts. Trots att världen är medveten om hur skadliga mattransporter är för vårt klimat har de ökat under de senaste åren.

Enligt en uppskattning från amerikanska jordbruksmyndigheten färdas en amerikansk matvara, om man räknar med hela produktionskedjan, i snitt 8 240 kilometer innan den når kundens tallrik.

Värst ser det dessutom ut för just frukt och grönt. Nära 80 procent av grödorna odlas på storskaliga jordbruk och färdas hundratals kilometer innan de når butikens hyllor.

Muskbröderna tar alltså hand om var sin del av världens utsläpp - de två främsta utsläppskällorna är just transport och matproduktion. Elon Musks elbilar och Kimbal Musks matutbildningar kan förhoppningsvis göra skillnad.

Att de båda dessutom är lyckade entreprenörer som fortfarande jobbar tillsammans både i Teslas och i Space X styrelser har gjort dem till entreprenörsidoler för många.

Kimbal Musk tycker dock inte att entreprenörskapet är en lek.

"Att starta ett bolag är som att tugga glas och stirra in i tomheten", säger han till Icosa. "Du måste verkligen älska det du gör, för du kommer att tugga på den där glasmackan ett tag."

LÄS ÄVEN: Vill du bli nästa Elon Musk eller Marie Curie? Då ska du vara expert-generalist

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.