ANNONS
Fotograf: Press

Så mycket pengar förlorar du på ett gammalt affärssystem

VD: "Du förlorar miljoner på onödiga misstag."

Många svenska företag förlorar miljoner på att använda gamla system affärssystem.
Det menar Lennart Söderberg, vd på Perfect IT.

"Vissa lever kvar i lösningar som i grunden är 20-30 år gamla och det håller inte", säger han.

Allt fler svenska företag säljer direkt till såväl konsumenter, återförsäljare som distributörer, både via butiker och e-handel. Konkurrensen ökar och det gäller att vara både kostnadseffektiv och kunna utnyttja nya kanaler som e-handel effektivt.

"Här finns miljarder att spara genom att byta traditionella affärssystem mot webbaserade standardsystem. Bara att slippa kostnadskrävande uppgraderingar sparar hundratals miljoner", säger Lennart Söderberg, Vd på Perfect It.

"Man kan man bara gissa hur mycket man kan tjäna mer på att snabbt och effektivt kunna sälja i nya kanaler som till exempel mobiltelefonen."

För fem år sedan tog hans företag fram en helt nytt typ av affärssystem. BeX® Online, som det kallas, är molnbaserat och fullproppat med avancerade och smarta funktioner anpassade för dig som driver handel. Och om du frågar vd:n själv går det att spara flera miljoner kronor varje år på att välja systemet.

Hur kommer det sig att det går att spara så mycket pengar bara på att byta system?
"Man slipper kostnadskrävande uppgraderingar, att ha egna servar, backuprutiner och omfattande konsultinsatser för utbildning, uppgraderingar och lokala anpassningar. Man får inte glömma att de flesta leverantörer av affärssystem som är återförsäljare inte tjänar några stora pengar på systemet, utan bara på konsultinsatser för utbildning, programanpassningar och uppgraderingar."

Ni säger att ni har marknadens kanske mest kostnadseffektiva lösningar. Gör det att kvalitén blir lidande?
"Nej inte alls, tvärtom blir kvaliteten högre när vi har ett standardsystem där alla har samma lösning."

Vad är skillnaden mellan BeX® Online och de mer traditionella systemen?
"Att man hyr sin del av ett standardsystem istället för att installera en egen version av affärssystemet hos sig eller hos en leverantör, så kallad falsk molnlösning.

Många använder egna unika lösningar istället för att hyra ett affärssystem i molnet. Är inte det mer effektivt?
"Om man har väldigt specifika behov kan det vara nödvändigt men det blir i längden väldigt dyrt."

En handlares och speciellt en e-handlares mardröm är lagersystem som inte fungerar. Vad är receptet för att få det att fungera?
"Att allt ligger online."

En annan viktig faktor är värdebevishanteringen. Hur ser era lösningar ut där?
"Vi har en central värdebevisreskontra för presentkort, tillgodokvitton och bonuscheckar. Varje handelsplats kan kontrollera giltighet, kvarvarande belopp samt reservera värdebeviset. När köpte köpet är färdigt går det att avboka rätt belopp på värdebeviset. Samtidigt regleras skuld och mellanhavanden mellan bolag automatiskt i redovisningen."

Till sist: Om du får nämna en funktion du är mest stolt över med BeX® Online, vilken tar du då?
"Enkelheten att använda. Trots många avancerade funktioner tar det mindre än en tiondel så lång tid att lära sig jämfört med traditionella affärssystem."

PERFECT IT

Veckans Företag är en artikelserie som tar tempen på svenska entreprenörer och företagare. Innehållet sponsras av Perfect It.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST