Storbank höjer kortavgift rejält

En svensk storbank höjer avgift för populärt kort rejält, grupp vill sälja Öresundsbron och småföretag ser ljust på framtiden.

HANDELSBANKEN HÖJER KORTAVGIFT
Handelsbanken är först ut att bland storbankerna och höjer avgiften för Allkortet med nästan 50 procent. Det innebär 50 miljoner i ökade intäkter. Sista september fanns 480 000 Allkort. Årsavgiften är 250 kronor men höjs fr.o.m januari till 360 kronor. Motiveringen till höjningen är att den görs för att "behålla det utbud av förmåner och tjänster som korten har och som uppskattas av kunderna".

Även Bankkort Mastercard höjs med 50 kronor, Bankkort Maestro med 105 kronor och Handelsbanken Platinum med 500 kronor. (SvD)

LÄS ÄVEN: Klarna ska bli fullfjädrad bank med sparkonton och betalkort

MINSKA UTGIFTERNA

Enligt läckta mejl från finansdepartementet uppmanas samtliga departement att komma in med besparingsförslag till följd av flyktingkrisen. (DN, SvD, DI)

PROBLEM FÖR AMORTERINGSKRAV
Kammarrätten i Jönköping avstyrker det nya förslaget om amorteringskrav eftersom de menar att det måste reglerar i lag. Finansmarknadsminister Per Bolund menar att regeringen har laglig grund för nuvarande förslag.

LÄS MER: Nytt förslag om amorteringskrav nobbas

SVERIGE PÅ PLATS FEM NÄR DET GÄLLER FOU
Svenska noterade bolag som har sitt huvudkontor här fortsätter att öka sina investeringar i FoU, forskning & utveckling. Under det senaste året har man investerat cirka 12 miljarder dollar, vilket placerar Sverige som det femte mest forskningsintensiva landet i Europa. Det skriver revisionsjätten PwC Sverige i en rapport.

Tyskland toppar med en andel på 30 procent. Frankrike svarar för 18 procent, Schweiz 15, Storbritannien 13 och sedan Sverige med 6 procent av investeringarna. (FinWire)

LÄS ÄVEN: Hon ska revolutionera världen med sin teknik

SMÅFÖRETAG SER LJUST PÅ FRAMTIDEN
Svenska småföretag är optimistiska och varannan räknar med att nyanställa under det kommande året, enligt en undersökning från PWC. (DI)

NEJ TILL LAGSTIFTNING
Socialdemokraterna säger nej till moderatledaren Anna Kinberg Batras förslag om att skärpa lagstiftningen kring budgetprocessen. (DN)

BERNANKE: VÄST FÖR FOKUSERAT PÅ BUDGETNEDRAGNINGAR
Den tidigare Fed-chefen Ben Bernanke uppger att han anser att de västliga länderna har fokuserat för mycket på budgetneddragningar under de senaste åren.

"Jag anser att politikerna har varit för fokuserade på kortsiktiga neddragningar i budgeten i samtliga större länder", sade han i en intervju i BBC.

AVSKAFFA RÄNTEAVDRAGET SNABBT
Boverkets analytiker Bengt Hansson vill avveckla ränteavdragen på 3-5 år. (DN)

INFORMATIONSKRIG
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bygger upp en grupp som ska försvara Sverige mot utländsk propaganda. Ryssland utökar samtidigt satsningarna på svenskspråkiga nyheter. (DN)

TIDIGARE JOBBSTART VIKTIGAST
För pensionen är det viktigare med tidigare jobbstart än sen pensionsålder, skriver ekonomerna Eva Adolphson och Annika Creutzer på DN Debatt. De vill därför ha en utredning som ske se hur arbetslivet kan börja tidigare. (DN)

SÄLJ ÖRESUNDSBRON
En grupp politiska veteraner föreslår att Öresundsbron ska säljas för att finansiera en tunnel Helsingborg-Helsingör. (DN)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST