Fotograf: Skärmdump/Youtube

Företaget som höjde minimilönen till 600 000 fördubblar vinsten

När Dan Price i våras sänkte sin egen lön för att chockhöja minimilönen på Gravity Payments sände det svallvågor i media. Nu visar det sig att höjningen har varit lönsam.

I april i år gav sig Dan Price, grundare till Gravity Payments, in i den amerikanska debatten om minimilöner på ett handfast sätt. Han överraskade då sina 120 anställda med beskedet att han planerade att under tre år höja minimilönen på bolaget till just 70 000 dollar, eller motsvarande omkring 600 000 kronor. Detta skriver New York Times.

Price fick motta en hel del hyllningar - enligt Inc.com fick storyn 500 miljoner interaktioner på sociala medier. Men han fick också kritik. Det spekulerades bland annat kring att de anställda skulle anstränga sig mindre när alla fick lika mycket betalt oavsett ansträngning.

Under 2014 omsatte Gravity 150 miljoner dollar, en ökning med 15 procent jämfört med året innan. Vinsten stannade på 2,2 miljoner dollar.

Efter ett halvår finns det nu siffror på hur det har gått för Gravity efter förändringen. Enligt Inc.com är omsättningstillväxten dubbelt så hög och även vinsten har fördubblats, medan andelen kunder som stannar kvar har ökat. Samtidigt har få anställda lämnat företag. Gravity har även anställt tio personer för att hantera den förväntade tillväxten.

Price, som hjälpte till att finansiera de andras löneökning genom att sänka sin egen lön från 1,1 miljoner dollar till just 70 000 dollar, har enligt Inc.com nu gått all-in. Han har sålt sina aktier och investerat 3 miljoner dollar i företaget, samt belånat sitt hus.

Dan Prices bror och tillika medgrundare av Gravity stämde vd:n för att denne tidigare ska ha tagit ut en allt för hög lön. Stämningen registrerades bara 11 dagar efter Dan Prices besked att minimilönerna skulle höjas. Enligt Marketwatch är stämningen inte relaterad till den höjda minimilönen. Rättegångsprocessen börjar i maj.

Gravity Payments grundades 2004 när Dan Price var 19 år och fortfarande gick på college. Bolaget är baserat i Seattle och sysslar med kreditkortsprocesser.

LÄS ÄVEN: Twitters vd ger bort aktier värda 1,8 miljarder till sina anställda

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST