Fotograf: Stocksnap

WHO: Kött är cancerframkallande

Trenden med bönbaserade köttsubstitut lär få sig en ordentlig skjuts. Kött blir nämligen det första livsmedel som listas som cancerframkallande av WHO.

Världshälsoorganisationen WHO listar nu för första gången ett livsmedel som cancerframkallande. Det är charkuteriprodukter, som exempelvis skinka, korv och bacon, som nu hamnar på samma lista som rökning och arsenik. Detta rapporterar TT.

Bevisen är inte lika tydliga för övrigt rött kött. Så kött från nöt, gris och lamm åker än så länge inte upp på listan. Istället väljer WHO att skriva att dessa livsmedel "troligen orsakar cancer".

LÄS ÄVEN: Odlat kött lockar riskkapitalet

Forskarna har ännu inte kunnat identifiera exakt vilken beståndsdel i rött kött och charkprodukter det är som gör dem så ohälsosamma. Det är dock tydligt att de ger en ökad risk för ändtarms- och tjocktarmscancer, skriver TT. 

Detta skriver Cancerfonden om cancertyperna: "Tjock- och ändtarmscancer är sammantaget den tredje vanligaste cancerformen i Sverige efter prostatacancer och bröstcancer. Varje år får cirka 4 100 personer tjocktarmscancer och 2 100 ändtarmscancer i Sverige, en siffra som kan jämföras med de drygt 61 000 cancerdiagnoser som ställs varje år."

Sedan flera år tillbaka rekommenderar internationella cancerforskningsfonden WCRF att du inte äter mer än 500 gram tillagat rött kött per vecka. En nivå den typiske svensken ligger långt över varje vecka.

ALTERNATIV: 900 miljoner in för bolaget som vill att alla äter växtbaserade burgare

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.