Fotograf: TT / Matthias Schrader

6 av 8 riksdagspartier överens - så blir den nya migrationspolitiken

Tidigare undervisning i svenska, fler kvotflyktingar och tillfälliga uppehållstillstånd, det enades sex av åtta riksdagspartier om i dag.

Sverige ställer upp och samarbetar i ett svårt läge. Det politiska Sverige samlar sig när det behövs. Det sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vid en pressträff tillsammans med representanter för de sex riksdagspartier som står bakom en uppgörelse om migration och integration på fredagen. Hon sade att EU måste göra mer, fördelningen är inte rimlig, men det är också viktigt att stå upp för asylrätten, de som flyr ska kunna få skydd i Sverige. (Summering av uppgörselsen längre ner i artikeln.)

Morgan Johansson, migrationsminister (S), sade att det är en bred uppgörelse som skapar en stark parlamentarisk grund, med 21 konkreta punkter som anger inriktning på flera områden. "Vi har kommit längre än vad många trodde, kanske till och med vad vi själva trodde när vi inledde förhandlingarna", sade Morgan Johansson.

Moderaternas representant Elisabeth Svantesson sade att det är "en styrka att vi lyckats nå en uppgörelse om både migration och integration" och att det bland annat var mycket viktigt för Moderaterna med tillfälliga uppehållstillstånd och att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden.

LÄS ÄVEN: "Vi har ett plan med syriska flyktingar i luften inom några veckor"

UPPGÖRELSEN
I uppgörelsen ingår bland annat tillfälliga uppehållstillstånd i tre år (undantag för barn och barnfamiljer), fler lagliga vägar med ökat antal kvotflyktningar till 5 000, en utvidgning av RUT till att gälla trädgårdsarbete, flyttjänster och IT-tjänster samtidigt som introduktionsjobben utvidgas till att gälla nyanlända, oavsett ålder.

Vidare ska företag inte längre behöva ha kollektivavtal för att anställa en introduktionsjobbare, kommunerna ska få mer pengar (10 miljarder kronor i en engångssumma för 2015) och lättnader ska genomföras i plan- och byggregleringen.

Svenskundervisning redan under asyltiden och obligatorisk samhällsorientering är en annan punkt.

Sex av riksdagens åtta partier står bakom migrationsuppgörelsen. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är inte med. Ylva Johansson sade att även Vänsterpartiet har bidragit i diskussionerna på ett konstruktivt sätt, men att de i slutänden valde att stå utanför.

LÄS ÄVEN: Rapport: Flyktingarna gynnar Europa ekonomiskt både på kort och lång sikt

Relaterade artiklar


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Sverige blev just först i världen med ännu ett digitalt genidrag
  2. Folk dömer dig på bara några sekunder – här är egenskaperna som räknas, enligt forskare
  3. Nu byter Klarna namn – och det kommer röra om rejält på bankmarknaden
  4. Volvos ägare köpte just upp Storbritanniens hetaste sportbilsmärke – det här ska de göra tillsammans
  5. Så kan två 25-åringar utan utbildning dra in upp till 80 000 kronor för varje bild de lägger upp på Instagram
  1. Nu lämnar Nordea Sverige - enligt uppgifter
  2. Nu byter Klarna namn – och det kommer röra om rejält på bankmarknaden
  3. 80-åriga mattesnillet knäckte Wall Street-koden – nu drar han in 1,2 miljarder varje månad
  4. "Det finns ingen bostadsbubbla - priserna fortsätter stiga i många år"
  5. ”Inte ens högutbildade kommer ha råd med bostad”

SENASTE VA

VA Karriär