Fotograf: Sören Andersson/TT

Hon ska revolutionera världen med sin teknik

Självläkande cancerbehandlingar, effektivare solenergi och miljövänligare material. Norsk-svenska nanoprofessorn Maria Strømme är övertygad om att hennes teknik innebär en revolution.

"Det finns några enstaka ögonblick då världen befinner sig på tröskeln till ett stort tekniksprång som kommer att förändra allt. Ett sådant tillfälle har vi nu", säger Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet.

"Det är så spännande att jag vill använda all min tid på effektivaste sätt för att bidra till utvecklingen. Livet är så kort! ", säger den norskfödda trebarnsmamman.

Ordet "nanos" betyder dvärg på grekiska. Tekniken bygger på ofattbart små beståndsdelar - en nanometer är en miljondels millimeter - vilket gör att material får nya egenskaper. Det är en fördel inom till exempel elektronik, materialteknik, kemi och biologi.

Maria Strømme

Ålder: 45 år. 
Gör: Civilingenjör i teknisk fysik och professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet. 
Bakgrund: Blev som 34-åring Sveriges yngsta professor i ett teknikämne. 
Utmärkelser: Ligger bakom en världssensation som gör det möjligt att lösa upp svårlösliga läkemedel. Fick IVA:s guldmedalj 2012 för "grundläggande och tillämpande forskningsinsatser inom nanoteknologi och omfattande entreprenörskap inom fysik och medicin". 
Bolag: Grundat fyra, två av dem är Disruptive Materials som vann Venture Cup förra året och Bactinact. 

"Nanotekniken kommer att revolutionera vårt sätt att leva på samma sätt som den digitala tekniken har gjort. Vår energiförsörjning, hälsa och förmåga att bota sjukdomar som cancer kommer att bli radikalt bättre", säger Maria Strømme.

Solen som energikälla kommer till skillnad från oljan att överleva oss alla. På bara en timme strålar solen in tillräckligt med energi för att täcka hela jordens årsbehov av energi. Det gäller att kunna fånga in och lagra den - med bättre solceller än de vi har i dag och med lagring i olika material som våra kläder och våra husväggar.

"Solceller byggda på nanoteknik behöver väldigt lite material och kan fånga in väldigt många fler våglängder än dagens kiselbaserade solceller. Man kan till exempel använda materialtrådar som är tusen gånger tunnare än ett vanligt hårstrå. Sol Voltaics i Lund är ett företag som använder skogar av dessa tunna trådar för att göra effektiva solceller", berättar Maria Strømme.

LÄS ÄVEN: Den 25-årige Handelsavhopparen som säljer mobiler för miljarder

Även solfattiga Sverige kan ha stor nytta av solceller. Det gäller dock att materialen som vi skördar och lagrar solenergin i är förnyelsebara och finns i överskott för många generationer framåt.

"Redan nu kan vi i labb påverka ett förnyelsebart materials nanostruktur på ett sådant sätt att det kan lagra energi. Dagens batterier som bygger på begränsade material som kobolt och litium gör att jordens resurser utarmas. Det måste vara ett nollsummespel för naturen", säger hon.

En sådan lösning är algbatteriet, där elektroderna görs av bland annat cellulosa från grönalgerna som bildas av övergödning i våra sjöar och hav. Det bygger på hennes teams egen forskning och utvecklas inom projektet Energyscandinavia.eu som just nu letar efter partner för industrialisering av konceptet.

Genom att kombinera bioteknik med nanoteknik kan också det medicinska området revolutioneras.

Till exempel kan man få fram material som "lär ut" hur stamceller ska bete sig för att reparera ett skadat eller sjukt område i människokroppen. Nanomaterial kan också fungera som bärare av cellgifter som ska nå fram till en tumör och bekämpa den.

"Personer med artros kan få nytt brosk och bli mer rörliga. Där celler har dött i samband med en hjärtinfarkt kan man få nya, friska att växa. Det finns till och med lovande forskning på att man kan binda samman nervbanorna igen hos ryggmärgsförlamade. Att de ska kunna gå igen tror jag inte ligger så långt fram i tiden att jag inte får uppleva det", säger Maria Strømme.

Fyra av tio européer kommer snart att vara över 60 år. Det kommer med andra ord behövas effektivare sätt att förebygga och bota sjukdomar.

"Alla vinner på om den genomsnittliga 60-70-åringen kan hålla kroppsligt som en 40-åring. Då kan man jobba längre och kostar inte samhället lika mycket i vård och man kan njuta av bättre livskvalitet under många fler år."

Även på matområdet kan materialförbättringar genom nanoteknik innebära stora fördelar.

LÄS ÄVEN: Doldisen som ligger bakom världens hemligaste nätsuccé

"Plast för matförvaring håller på att förstöra världshaven. Svensk cellulosa skulle kunna ersätta plasten och har en enorm potential. Vi slänger en massa mat, men med nanoteknik skulle en sensor kunna läsa av ifall den är färsk eller dålig. Det skulle minska svinnet eftersom hållbarheten ofta är längre än vad vi tror. " För att klara sig i denna nya, sköna värld krävs att företagen tänker om. Precis som Steve Jobs eller Bill Gates aldrig fullt ut kunde förutspå vilken omvälvning som skulle följa på IT-utvecklingen, är det i dag ingen som riktigt kan säga vad nanoteknologins genombrott kommer att innebära, konstaterar Maria Strømme.

"De som tar till sig den nya tekniken och integrerar den överlever. Jag hoppas att vi får se många svenska företag som tar fram hållbara material och produktionsmetoder. Det får inte bli som för Kodak som missade att gå över till digitalt."

Hon varnar för att många svenska spjutspetsföretag köps upp av utlandet, så fort de kommit en bit på väg. Och med dem försvinner arbetstillfällen och de innovativa lösningarna.

"Flera svenska forskare har kommit fram till banbrytande och världsledande produkter. Men företag måste förverkliga dem. Sverige som har innovationerna och Norge som har oljefonderna borde gå samman och investera i nanoteknik. Annars riskerar Sverige att bli ett låglöneland."

SE VIDEOINTERVJU MED NANOPROFESSORN: Sverige världsledande på nanoteknik - men vi kan inte behålla företagen

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant