Fotograf: Tillväxt Motala

Cheferna köpte bilar och lyxresor för andras pengar - skandalen som skakade en hel stad

Bilar, lyxresor, champagne och obligationer. Cheferna köpte allt de kunde för kommunens pengar. I mitten av 90-talet uppdagas det och cheferna slutar bakom lås och bom, men Motala hamnar i skamvrån för lång tid framöver.

Ett bandylag och det klassiska radioanropet Stockholm-Motala. Det var ungefär vad Motala var känt för. Innan skandalen. Men under några år i mitten av 90-talet blir plötsligt Statt i Motala en av de mest omskrivna krogarna i landet. Inte för sina kulinariska konster. Utan för en av sina stamgäster – Sölve Conradsson.

Han är både kommunfullmäktiges ordförande och kommunens näringslivskonsulent.
Alltid med kommunens bästa för ögonen, enligt honom själv.

"Jag fortsatte bara i den anda som funnits länge i kommunen", säger
han när Motalaskandalen börjar rullas upp.

Till en början enbart i Motala Tidning, men senare i tidningar, radio och tv över hela Sverige. Det är till Stadshotellet, Statt, som Sölve Conradsson går för att ”äta
smörgås” var och varannan dag. Alltid på skattebetalarnas bekostnad.

Oavsett om det är med arbetskamrater, partikollegor, kommungäster, vänner eller familj. Och smörgåsen är nästan alltid mycket mer än så. Tre rätters långlunch som inleds med drink, och fortsätter med både vin och avec, är snarare regel än undantag. År ut och år in. Trots att Motala kommun haft en policy om spritfri representation sedan 1951. Många i Motala känner till hans fasoner. Men få reagerar.

I en kommun som letts av Socialdemokraterna sedan den allmänna rösträtten infördes är det sällan någon som kritiserar kommunens högste s-ledare. Dessutom är det många som tycker att Sölve Conradsson gör ett bra jobb. En fullmäktigeledamot vill till och med att han ska få titeln borgmästare. Andra är rädda för honom.

Men något händer 1995.

Exakt vad sammanfattar Sölve Conradssons försvarsadvokat när skandalen nått till Motala tingsrätt:
"Vid stora katastrofer krävs i regel en rad samverkande faktorer. Motala Tidning hade fått en ny ambitiös chefredaktör och en ny, hungrig och envis journalist."

Chefredaktören heter Margaretha Engström och reportern Britt-Marie Citron. De har jobbat ihop i över sex år på Smålands-Tidningen, och i Motala korsas deras vägar igen.
Som ny chefredaktör hinner Margaretha Engström knappt trycka på sin dators on-knapp förrän hon blir inbjuden till Rotary. Att tidningens chefredaktör ska vara Rotary-medlem är en självklarhet. I alla fall för Rotary själva.

Men det bryr sig inte Margaretha Engström om. Hon vill hellre göra en modern lokaltidning som granskar vad som händer i kommunen.

Det vill Britt-Marie Citron också. Hon har gjort sig känd som en tuff kommunreporter på olika tidningar och hennes största drivkraft är att spräcka nyheter.

När Motala Tidnings chefredaktör bjuds in till middag på Mårtens afton av kommunalrådet Sölve Conradsson blir Britt-Marie Citron nyfiken. Smokingmiddag, står det på inbjudan. Journalisten funderar över vem Sölve Conradsson egentligen är och vad han sysslar med.

"Om man skulle granska topparna i Motala. Man skulle titta på Sölves kontokort", säger Citron till sin chef, enligt boken Sölve & Co: korruptionsskandalen i Motala.

Precis som många andra reportrar inspireras hon av Expressens avslöjande om Mona Sahlins kontokortsaffärer som briserat några veckor tidigare. Men ingen lokaltidningsjournalist är lika lyckosam i att hitta en lokal "Sahlinare" som Britt-Marie Citron.

Vägen dit börjar med gåsamiddagen. Eftersom kommunens vapen finns på inbjudningskortet undrar hon om smokingmiddagen räknas som representation.

"Självklart. Det är en middag för att främja kommunens kontakter med det lokala näringslivet", svarar Conradsson.

Det är tjugo företagare som bjudits in och kalaset kostar 14 000 kronor. Spriten får gästerna stå för. Allt enligt kommunalrådet, som Britt-Marie Citron träffar på kommunhuset, i folkmun känt som Sölvesborg.

Detta är ingen nyhet som fäller en kommunpolitiker, men är åtminstone värt en artikel. Reportern hinner dock knappt skriva en rad förrän Margaretha Engström kommer förbi hennes skrivbord. Chefredaktören har blivit uppringd av Sölve Conradsson, som är upprörd över att han fått en fråga om gåsmiddagen.

"Det är en personlig inbjudan."

En av Motala Tidnings läsare som intresserat följt rapporteringen om Sölve Conradsson är Gösta Blohm. Han har några år tidigare blivit känd som känd som frispråkig facklig aktivist på Electrolux i Motala. Gösta Blohm uppfattades som så besvärlig att företaget till slut köpte ut honom. Han passade då på att utbilda sig till civilekonom och startade en egen revisionsbyrå.

Precis som Britt-Marie Citron har han tidigare varit medlem i SKP, Sveriges Kommunistiska Parti. Därför ser många i Motala på honom med viss skepsis. När han läser Britt-Marie Citrons artiklar blir han intresserad och ringer upp henne:
"Det är bra artiklar du har skrivit. Behöver du hjälp?"

Det behöver hon. Gösta Blohm har irriterat sig på att skolbarnen ska få vatten i stället för mjölk, samtidigt som kommuntopparna använder sina kontokort flitigt. Hotet om vatten i stället för mjölk kommer både att drabba hans egna barn och hans fru, som jobbar i barnomsorgen.

Gösta Blohm kan Motala utan och innan. Han kan också läsa ett bokslut och granska siffror. Tillsammans blir Britt-Marie Citron och Gösta Blohm ett oslagbart tandempar. Men det tar lite tid. Trots flera artiklar om vidlyftig representation på Stadshotellet – en halv miljon kronor under de första tio månaderna 1995 – och märkliga kontokortsaffärer, händer inte så mycket.

På konkurrenten Östgöta-Corren hånas de båda snarare av chefredaktören Ernst Klein.
"På fullt allvar har somliga talat om att Motalas fullmäktigeordförande Sölve Conradsson skulle berövas sitt uppdrag och allt medborgerligt förtroende därför att han på sitt tjänstekort köpt dels ett golfset (som present), dels hyrt en bil för några hundra kronor [...] enstaka dumheter måste väljarna kunna överse med om de inte vill ha robotar i stadshuset", skriver Klein i en ledare.

Men snart ändrar också Ernst Klein åsikt.

Paret Citron och Blohm hittar nämligen den hemliga nyckeln till en av de största kommunala skandalerna i svensk nutidshistoria. Avräkningskonto 2126 på mfs.

mfs står för Motalaföretag i samverkan och är en ekonomisk förening. Det är via den som mycket av Sölve Conradssons krogbesök, resor och annat bokförs. Väl dolt för insyn i den dagliga kommunala sifferexercisen.

Snart upptäcker de att kommunen betalat ut över en miljon kronor till mfs.
Märkligt, tänker Britt-Marie Citron, som fortsätter gräva. Och fortsätter rulla upp egendomligheter.

Det verkar inte finnas något slut. Fler personer dras in i skandalen. Motala Tidnings artiklar gör att den tidigare så slumrande kommunrevisionen vaknar till liv och beslutar att granska Sölve Conradsson och hans kumpaner.


Den här texten utgör ett utdrag ur boken Svenska skandaler  - Fittstim, järnrör och doktorshattar.

Det blir en nyhet i Motala Tidning. Men kanske inte på det sättet som kommunrevisorn trott. I stället avslöjar tidningen att kommunrevisorn själv festat med Conradsson. På den årliga revisionsmiddagen gäller över hälften av kostnaderna sprit, detta i en kommun som har förbud mot representation med alkohol.

Den 21 november är det dags för kommunrevisionens presskonferens.

Britt-Marie Citron får en chock.

Varken Sölve Conradsson eller någon annan i kommunledningen får någon kritik.
"Har ni ingen kritik alls?" undrar reportrarna.

Revisorn Erik Jonsson svarar:
"Kritiserar gör vi. Vi har talat om för kommunfullmäktiges presidium att så här får man inte göra, och att det är viktigt att få regler som förebygger missbruk"
.
När Britt-Marie Citron undrar hur många fakturor som är felaktiga får hon svaret "merparten". Trots det ges ingen kritik. Varför?

Det finns helt enkelt inga regler, menar man. Spritförbudet från 1951 togs innan kommunsammanslagningen och anses därför inte gälla. Något regelverk om hur korten och representationen i stort ska skötas verkar heller inte finnas. I alla fall om man ska tro vad en av revisorerna säger under presskonferensen:
"Eftersom vi inte har ett reglemente har de inte gjort fel. Men de har inte gjort rätt heller. Det är ingen som kan tala om vad som är rätt och fel."

När Britt-Marie Citron skrivit klart artikeln ringer hon Gösta Blohm.
"Eftersom inte revisorerna gjort sitt jobb får jag göra det själv", säger han.
Gösta Blohm begär från kommunkansliet ut samtliga handlingar som rör Sölve Conradssons tjänstekontokort.

Ganska snart förstår han att Motala bara sett början av en jätteskandal. Huvudpersonen Sölve Conradsson jobbar dock på som om ingenting hänt.

Två dagar efter kommunrevisorernas rapport är han värd för ett etik- och moralseminarium som kommunens näringslivsutskott arrangerar. Medverkande är bland andra biskopen Martin Lönnebo, Handelsprofessorn Hans De Geer och chefredaktör Ernst Klein.

Den 7 december skriver Britt-Marie Citron om Gösta Blohms revision. Blohm gör det kommunrevisorerna aldrig vågade eller klarade av. Han avslöjar att Sölve Conradsson använt kommunens kontokort privat ett flertal gånger.

"En vanlig anställd hade fått sparken", säger Gösta Blohm i artikeln.

Tumskruvarna börjar dras åt runt kommunfullmäktiges ordförande.
Den 8 december går fyra s-medlemmar till attack i Motala Tidning. Budskapet kan inte misstolkas.

– Avgå!
Kravet riktas inte bara till Sölve Conradsson utan till alla inblandade politiker. Pressen på Conradsson och andra politiker ökar. Arbetarekommunen inser att någon måste bort för att man en gång för alla ska få slut på skandalen.

Denne någon blir Sölve Conradsson.
Arbetarekommunens ordförande Ronny Hadarzon åker hem till honom.
"Du måste avgå om vi ska klara det här", säger han.
En lätt förvirrad Conradsson accepterar och skriver sedan ett långt avskedsbrev. Det är två dagar kvar till Lucia och han avslutar brevet:
"Sakfrågorna får inte skymmas av uppstofferade – i detta sammanhang mindre viktiga spörsmål. Därför har jag, som personifierats som orsak till upprördheten, idag hemställt om och fått acceptans för att avsäga mig mitt ledamotskap i Motala kommunfullmäktige med omedelbar verkan."

Sölve Conradssons avgång stoppar inte skandalen, som istället växer dag för dag. 48 timmar senare avslöjar Motala Tidning att kommunalrådet Håkan Carlsson ljugit om en tjänsteresa till Berlin. Det visar sig att fruarna till flera politiker rest med på skattebetalarnas bekostnad.

En dag senare inleder chefsåklagaren en förundersökning.

Några dagar senare avgår också Håkan Carlsson.
Och så fortsätter det i flera månader. Nya avgångar och nya skandaler. En av de mest anmärkningsvärda är att Håkan Carlsson på eget bevåg skrivit ett fallskärmsavtal värt 6,5 miljoner åt kommundirektören Östen Skoglund. Avtalet skrevs precis när Britt-Marie Citron började sin granskning. Fallskärmen blir känd först när de nya kommunalråden sparkar Östen Skoglund.

Den 22 maj 1996 väcks åtal mot Sölve Conradsson för grov trolöshet mot huvudman. I härvan åtalas också en rad andra politiker och tjänstemän och även källarmästaren på Statt.
Under hösten rullar den sex veckor långa rättegången på. Förutom de åtalade hörs flera kommunanställda och andra vittnen. Huvudpersonen är Sölve Conradsson, som hela tiden försöker hitta förklaringar till olika resor, inköp och krogbesök.

Inför en resa till Rom med två kollegor tog han till exempel ut 30 000 kronor kontant för att dela ut som ett slags traktamente. Pengarna nådde aldrig kollegorna. På frågan om varför man reste till Rom svarar Conradsson:
"Vi skulle okulärbesiktiga på vad sätt man löst problemen med anpassningen av skilda verksamheter med eu-regler som vi var på väg in i."

Sölve Conradssons ursäkter övertygar inte rätten.

Den 14 januari 1997, en dryg månad efter att Britt-Marie Citron fått Stora Journalistpriset för sina artiklar kommer domen. Sölve Conradsson och Håkan Carlsson döms till ett och ett halvt års respektive fyra månaders fängelse. Tingsrätten menar att Conradsson egentligen borde fått ett strängare straff, men ger rabatt på grund av att han fått löpa gatlopp i medierna. Fyra andra inblandade döms till böter.

Men det tar inte slut där.

En månad senare startar åklagaren en ny förundersökning. Den här gången mot Sölve Conradsson och hans företrädare, Per Ekelin. Båda misstänks ha köpt varsin privat bil på kommunens bekostnad. Sölve Conradsson döms till ytterligare sex månaders fängelse, medan straffet för Per Ekelin stannar vid böter.

Sölve Conradsson döms också att betala skadestånd på närmare en miljon kronor. Bland annat visar det sig att han fört över 163 000 kronor från kommunens konto till sitt och hustruns.

Enligt Sölve Conradsson bör han inte betala något skadestånd, eftersom han jobbat övertid i genomsnitt två timmar per dag under de 17 år och 10 månader han varit aktiv i Motala kommun.

Han får inget gehör i domstolen för sitt krav. Kort efter att han sparkats som fullmäktigeordförande lämnar Sölve Conradsson Motala och flyttar till Ängelholm.
Bortsett från rättegångsdagarna har han aldrig återvänt till Motala.

SKANDALINDEX: 8,1

SVENSKA SKANDALER

Den här texten utgör ett utdrag ur boken Svenska skandaler  - Fittstim, järnrör och doktorshattar. Läsaren tas med på en fascinerande resa genom den svenska skandalhistorien, kantad av fifflande kommunalpampar, porrklubbsbesök, dopingavslöjanden och kaffeflickor.

I boken speglar författarna Mikael Bergling och Fredrik Nejman ett Sverige där sexualpanik avlöses av knark- och fallskärmsaffärer, och där de framväxande sociala medierna för alltid förändrat förutsättningarna för skandaljournalistiken.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST