1 av 2
Fotograf: Pugz/Press

Efter Sveriges största Kickstartersuccé: "Jag har åldrats sju år på en månad"

Svenska Pugz erbjuder världens minsta trådlösa hörlurar och hade som plan att sälja 10 000 hörlurar under det första året. Nu har man sålt 15 000 på bara en månad i Sveriges största crowdfundingkampanj.

”Jag har nog åldrats sju år. Man jobbar mot alla tidszoner och får svara på alla tänkbara frågor. Vi tog ledigt lördag till söndag och genast hade det uppstått ett miniuppror och vi fick ha en mindre krishantering”, säger Vahid Toosi, som tillsammans med sin bror Hamid har grundat bolaget Pugz. Företagets affärsidé går ut på att erbjuda världens minsta trådlösa hörlurar, som dessutom laddas via mobilen.

Kickstarters största succé hittills är Pebble, men Pugz 1,5 miljoner dollar från Kickstarter, inklusive 70 000 dollar från Indiegogo, gör inte bara att man är Sveriges främsta Kickstarter-succé, utan även ett av de tio projekt som dragit in mest pengar i hela Europa.

Nu gäller det för bolaget att leva upp till de höga förväntningarna. ”Just nu förfinar vi produkten så att den ska bli så bra som möjligt för 15 000 användare”, berättar Vahid Toosi.

SÅ BÖRJADE DET: Svenskt bolag i Kickstarter-kampanj med världens minsta trådlösa hörlurar

SUCCÉN PUGZ

Pugz gick live på crowdfundingplattformen Kickstarter den 26 augusti och drog in 50 000 dollar på 9 timmar.

Man var uppe i 90 000 dollar efter ett dygn och hade därmed överträffat sitt mål med 175 procent.

Kampanjen rullade i 40 dagar fram tills den 9 oktober och man fick totalt in 1 433 377 dollar.

Pugz har därmed sålt totalt 15 000 hörlurar under den första månaden, vilket kan jämföras med att bolaget räknade med att sälja 10 000 hörlurar under första året.

Pugz ligger nu på Indiegogo och har i skrivande stund fått in cirka in 70 000 dollar. Därmed är Pugz uppe i totalt 1,5 miljoner dollar.

Många av Kickstarters största projekt har drabbats av förseningar i leveransen. Hur ska ni undvika samma sak?
”Det är en extremt relevant fråga. Vi har hållit på med produkten länge och redan samma dag som vi nådde vårt mål så intensifierades dialogen med fabriken”, säger Vahid Toosi.

Han håller med om att det finns en uppenbar risk att fans snabbt kan förvandlas till haters om leveranser inte dyker upp i tid. ”Kickstarter är extremt demokratiskt, ibland överdemokratiskt, och vissa förstår inte att man är med och stöttar, utan tror ibland att det är en webbshop”, säger Vahid Toosi.

Planerad leverans av Pugz-lurarna är i november/december och det gäller 15 000 lurar – det kan diffa på ett par dagar mellan olika batcher, enligt Vahid Toosi. ”Det är mycket Excel-snurror som går varma nu, om man säger så.”

Vahid Toosi berättar att i stort sett hela hans vakna tid går åt till arbetet med Pugz – hans bror Hamid arbetar med produktion och sälj, medan Vahid hanterar varumärket och upprättar samarbeten. Vahid berättar att Pugz redan har kontaktats av en rad namnkunniga leverantörer i branschen och ger en hint om vilken region det handlar om. ”Vi dricker mycket te med många just nu, haha.”

Så här i efterhand berättar han att deras största rädsla inför kampanjen låg i att folk inte skulle förstå eller uppskatta användargränssnittet.

Vahid Toosi tycker därför att Kickstarter var ett bra sätt för bolaget att testa sin produkt. ”Vi är extremt nöjda med kampanjen. Crowdfunding-plattformar är effektiva för att få feedback från early users."

Han tycker egentligen att det är mer tidskrävande att samla in pengar via crowdfunding än att springa runt bland massa riskkapitalister, men det ger tillbaka så mycket mer. ”Vi har tusentals människor som tror på vår produkt och kan fungera som ambassadörer.”

Bara den senaste dagen har det kommit in uppemot 150 frågor och nästan alla kräver individuella svar. ”Man förväntar sig att bli hjälpt ungefär på samma sätt som om man var inne i en butik. Det kan bli tröttsamt, men at the end of the day hjälper vi gladeligen till eftersom varje svar ger en nöjdare kund”, säger Vahid Toosi.

LÄS ÄVEN: Han ville ha 170 000 för sin jacka - drog in 75 miljoner

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST