HTC One A9 och Iphone 6S. Fotograf: HTC / Apple

Pressad mobiljätte släpper Iphonekopia: "Bara ett sammanträffande"

Den nya telefonen är läskigt lik Iphone 6S. Kan den rädda mobiljätten som är på väg att gå under?

HTC släppte just sin nya telefon och det känns som att vi har sett den förut. Med välvda kanter, en kamera som sticker ut något, en baksida i aluminium och linjer längs kanterna påminner den mycket om Apples senaste Iphone.

Och likheterna slutar inte där. Det enda som verkar skilja telefonerna är operativsystem och pris. HTC One A9, som den nya telefonen heter, kostar nämligen "bara" 400 dollar. För en Iphone 6S får öka på budgeten ordentligt, den kostar 650 dollar.

IPHONE 6S: Iphone 6S slår säljrekord - här är experternas betyg

HTC har i och med lanseringen anklagats för att kopiera Apple, men har varit snabba med att säga att allt är en tillfällighet. "Vi har fått höra sånt förut, men det var inte avsiktligt", säger chefen för HTC:s kreativa labb, Drew Bamford, till CNN. 

För inte så länge sedan var HTC en framgångssaga. Bolaget var först i världen med att tillverka smartphones som använde operativsystemet Android och sålde initial riktigt bra världen över. Men när Samsung och Apple gav sig in på smartphone-marknaden ordentligt blev det svårare för HTC att försvara sin marknadsandelar och under de senaste åren har intäkterna slaktats.

Tredje kvartalet 2015 blev en sorglig historia för mobiljätten. Jämfört med förra året halverades intäkterna och nu hoppas man att den nya HTC One A9 kan vara luren som vinner kunderna tillbaka.

TUNGT FÖR HTC: Mobiljättens försäljning slaktas - halverat intäkterna på ett år

One A9 är tunn, lätt och stilren. Den är utrustad med en fingeravtrycksläsare, ett snabbladdat batteri och en kamera som borde kunna tävla med jättarnas. Jämfört med Apple är man dessutom betydligt billigare.

Trots allt detta lär det bli svårt för HTC att sälja telefonen och rädda sitt eget skinn. Flera andra tillverkare har telefoner som lever upp till samma tekniska standard, men vars priser landar närmare 300 dollar. Exempelvis OnePlus, en tillverkare att hålla koll på, vars hyllade modell OnePlus 2 säljer för 329 dollar styck.

DETTA ÄR ONEPLUS: Den 25-årige Handelsavhopparen som säljer mobiler för miljarder

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST