Så såg mailet och erbjudandet ut.

Bluffaktier i Spotify säljs via mail

I mailet används Spotifys logga och bilder, men aktierna som säljs hör till ett helt annat bolag.

I förra veckan skickade sajten Nyemissioner.se ut ett mail där de berättade att det finns en ”fullständigt unik möjlighet att investera i Spotify”. Det handlar dock inte om det Spotify du tänker på, utan om bolaget SE Spotify Investments S I-3, LLC som är registrerat i Luxembourg. Detta skriver Di Digital.

I mailet gick att läsa: "Spotify är ett svenskt multinationellt företag med en online-musiktjänst som erbjuder möjligheten att kunna lyssna till strömmad musik, podcasts och se videoklipp över Internet." Vidare skrev man att "intresset har varit mycket stort" och flaggade för att det bara fanns ett begränsat antal poster kvar.

I mailet används musiktjänsten Spotifys logga och bilder som har med det svenska bolaget att göra. Dessutom länkar man till svenska Spotifys hemsida.

LÄS ÄVEN: Sveriges största techgestalter i bråk - "Spotify är onda"

I praktiken är det dock inte aktier i Spotify du köper, utan andelar i bolaget SE Spotify Investments S I-3, LLC. En post i bolaget kostar 2 000 dollar och som högst kan den intresserade gå in med 2,8 miljoner dollar, skriver man i mailet.

Sedan utlovar man att andelarna i SE Spotify Investments S I-3, LLC ska konverteras till aktier i det riktiga Spotify. Detta ska ske sex månader efter musiktjänstens än så länge bara ryktade introduktion. 

Svenska Spotify väljer att ta avstånd från erbjudandet. ”Spotify har inte någon relation med den här personen, detta är inte sanktionerat av oss”, skriver en talesperson för Spotify i ett mejl till Di Digital.

Enligt Ben Hedenberg, som listas som kontaktperson i mailet, kommer Spotifyaktierna från en tidig investerare i bolaget. Personen ska ha köpt aktier för 55 miljoner dollar och nu sålt dem vidare till en fond, säger han till Di Digital.

Hedenberg säger även att emissionen nu är avslutad. "De som har tecknat kommer att bli tilldelade aktier men nu vänder vi oss främst till institutionella investerare." Det finns dock ingen garanti för att andelar i SE Spotify Investments S I-3, LLC faktiskt bli Spotifyaktier i framtiden.

Hedenberg säger även till Di Digital att Spotifys jurister varit i kontakt med honom och krävt att man slutar använda det svenska bolagets logga, bilder och varumärke i sin marknadsföring.

LÄS ÄVEN: Är du en trendsättare? Spotify har svaret

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Affärsängeln bakom Malmös tech-succéer: ”Det är impact som gäller för mig nu”
  3. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  4. Tesla rasar på börsen efter beskedet att 3000 anställda sparkas
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika
  1. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  4. SBAB går mot strömmen och sänker bolåneräntor
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant