6 appar som hjälper dig bli av med ditt mobilberoende

Hur många gånger har du kollat mobilen i dag? Varje timme? Varje minut? Luren kan distrahera de flesta, men det finns en rad hjälpmedel på marknaden som ska hjälpa dig att få tillbaka fokus.

1. Moment
Enbart för Apples Ios. Moments håller koll på hur mycket du använder din telefon och låter dig sätta upp egna gränser för hur mycket du vill använda den varje dag. När du går över en utsatt gräns berättar appen det för dig. Om du känner dig själv och vet med dig att du bara kommer klicka bort notifikationen om att du överskridit tidsgränsen kan du dessutom be appen att fortsätta skicka notifikation efter notifikation till dig tills du ger upp. Moments kan även användas av föräldrar för att hålla koll på hur mycket deras barn faktiskt använder sina lurar.

2. Offtime
Androidapp som låter användare blocka appar som de upplever distraherar dem, som Facebook, spel och Whatsapp, tillfälligt. Dessutom håller appen koll på hur mycket tid du faktiskt spenderar på din telefon, siffrorna den presenterar kan bli en ordentlig väckarklocka. Appen innehåller vissa färdiga lägen, du kan exempelvis ställa in den på På jobbet, Med familjen eller Egentid, som hjälper till att sålla bort de appar som är olämpliga just i det läget. 

3. BreakFree
Denna app finns både för Ios och Android. Appen ger dig en poäng som berättar för dig hur beroende du faktiskt är. Precis som tidigare appar mäter den hur mycket du använder din telefon, men informationen presenteras som en poäng och blir därmed mer överskådlig. BreakFree räknar även hur många gånger du låser upp din telefon varje dag. Enligt Inc, som testat samtliga appar, passar BreakFree perfekt för den som vill tävla mot sig själv då det blir enkelt att se om du blivit bättre eller sämre på dina poäng.

LÄS ÄVEN: Stressad på jobbet? Drick kaffe!

4. Flipd
Denna mer extrema app finns ännu bara för Andriod. Med Flipd kan du helt låsa din telefon för en bestämd tidsperiod och när du väl låst den är det omöjligt att låsa upp den. Du kan till och med starta om telefonen utan att den blir upplåst. Det går även att använda appen med vänner, du kan låsa dina kompisars telefoner när du känner att de börjar bli lite väl besatta.

5. Stay on Task
Den snällaste appen på listan. Stay on Task finns för Android och hjälper dig förbli produktiv under dagen genom att vid slumpmässiga tillfällen skicka dig en notifikation där den frågar om du fortfarande håller på med det du ska göra. "Om du lätt blir distraherad kan denna app vara ett bra sätt att komma ihåg att styra om ditt fokus när dina tankar vandrar iväg", skriver Inc om appen.

6. AppDetox
Ännu en Androidapp. AppDetox låter dig sätta upp specifika regler för varje app och påminner dig varje gång du bryter mot dem. Perfekt för den som är beroende av bara en specifik app.

LÄS ÄVEN: 5 tips för att få mer gjort på mindre tid

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST