Fotograf: Apple

Så många använder Apple Music - och så mycket större är Spotify

Apple Music har snabbt fått miljontals användare, men man är fortfarande långt från Spotifys nivåer.

Under gårdagen presenterade Apples vd Tim Cook de första officiella lyssnarsiffrorna för teknikjättens musiktjänst Apple Music. Tjänsten lanserades i somras och har redan nu 15 miljoner användare. 6,5 miljoner av dessa är betalande.

Trots att tjänsten växt fort har den inte hunnit komma i närheten av Spotify, som i juni meddelade att man nu har 75 miljoner användare, varav 20 miljoner är betalande. Bara ett år tidigare låg de siffrorna på 40 miljoner och 10 miljoner, så även Spotify har imponerat med en snabb tillväxt. 

I dagsläget är alltså Spotifys användarbas fem gånger så stor som Apple Musics. Dessutom har man tre gånger så många betalande användare.

Innan sommaren oroade sig många för hur Spotify skulle klara konkurrensen från Tidal, en musiktjänst som nu helt fått se sig besegrad. Än så länge lyckas musikjätten även slå Apple med hästlängder.

LÄS ÄVEN: Tidal åker på stryk i USA - Spotify gynnas av nederlaget

Apples siffror har dessutom fått viss kritik. Användare kan testa Apple Music gratis i tre månader och kritiker menar att flera betalande användare kan vara personer som valt att testa gratisversionen och som sedan glömt bort att säga upp prenumerationen efter att testperioden tagit slut. Apple Music drar nämligen, till skillnad från Spotify, automatiskt pengar från användarens konto om dennes prenumeration går över från gratisläget till betalversionen.

Samtidigt som Apple Music vinner mark satsar Spotify på expansion. Företaget är enligt Techcrunch på väg att lansera sin tjänst både i Japan och Indonesien.

I längden kan det dock bli svårt för Spotify att tävla mot Apple, spår DN. Som främsta anledning nämner man att Apples digitala butik Itunes har hela 800 miljoner registrerade användare som alla är potentiella kunder för Apple Music.

LÄS ÄVEN: Taylor Swift fick Apple att byta betalmodell

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST