Fotograf: Wikimedia

Superentreprenörens nya mål: Legalisera droger världen över

"Personer som lider av ett beroende borde ha tillgång till sjukvård och inte till ett fängelse."

Superentreprenören Richard Branson har i dag 35 000 anställda och är världskänd som både innovatör och företagsledare. Hans engagemang sträcker sig dock längre än så. Branson är del av en lobbygrupp som verkar för legaliseringen av droger världen över. Nu påstår han att FN är med på noterna och menar att organisationen var på väg att släppa ett pressmeddelande där man uppmanar världens länder att legalisera droger, men att meddelandet blev stoppat.

Branson säger i en intervju med CNN att han anser att kriget mot drogerna varit ett misslyckande som varken lyckats minska utbudet eller efterfrågan. "Jag har i flera år menat att vi borde se användandet av narkotika som en hälsofråga istället för ett brott. Majoriteten av de som använder droger upplever aldrig några problem och personer som lider av ett beroende borde ha tillgång till sjukvård och inte till ett fängelse."

LÄS ÄVEN: Svenska bolaget som tjänar multum på marijuanaboomen

Det var i samband med detta uttalande som Branson också påstod att FN var på väg att uppmana världens länder att legalisera droger, något FN säger är ett missförstånd. Organisationen har dock nyligen släppt en ny rapport som visar att kriminaliseringen av drogmissbrukare varit skadlig och inte lett till de resultat man varit ute efter. Något Branson tar upp i intervjun med CNN.

Bransons lobbygrupp har nu ägnat fem år åt att utreda hur kriget mot drogerna påverkat världen. "Som en investering har detta krig mot droger misslyckats med att leverera några resultat. Om det hade varit ett företag hade det stängts ner för länge sedan. Detta är inte hur framgång ser ut", säger han och ber världens regeringar att se över sin syn på narkotika.

LÄS ÄVEN: Så enkelt är det att köpa medicinsk marijuana utan att vara sjuk

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.