Steve Jobs presenterar Apples första Iphone hösten 2007. Fotograf: TT / Paul Sakuma

Ericssons initiala reaktion: "Ingen kommer köpa Apples skittelefon"

När Apple skulle släppa sin första Iphone var Ericsson föga imponerade. "Det var en 'skittelefon' som ingen skulle komma att köpa."

När Ericsson först la vantarna på Apples första Iphone var det svenska bolaget verkligen inte imponerade, det framgår i Åse Lindskogs nya bok "Ericssons kris och resan tillbaka" som Nyteknik har läst. Lindskog var presschef på Ericsson under åren 2001-2009.

Det var på en branschmässa i Barcelona som Ericsson fick en prototyp av Apples mobiltelefon som man tog med sig hem till labbet i Sverige. Lindskog beskriver i sin bok hur telefonen var en av de hundratals modeller som undersöktes av Ericsson det året.

LÄS ÄVEN: Så vill Nokia attackera - och ta tillbaka - mobilmarknaden 2016

"Teamet som testade telefonerna sågade fullständigt Apples telefon. Den kopplade inte upp sig på basstationen, den kopplade ner sig och gjorde fel saker. Antennen var dessutom böjd och radion, själva talfunktionen, ansågs dålig", skriver Åse Lindskog enligt Nyteknik. "Den uppfyllde inte en enda teknisk specifikation, menade teamet. Teamets slutsats att telefonen var en riktigt dålig telefon skickades ut i organisationen och satte på så sätt den allmänna uppfattningen om Apples telefon i Ericsson. Sony Ericssons ingenjörer kom till samma slutsats".

När Apples telefon väl lanserades under hösten 2007 kom modellen på tal igen. "Någon i ledningsgruppen föreslog att de skulle titta på lanseringen eftersom det var industrihistoria. Men alla sa nej, eftersom det var en 'skittelefon' som ingen skulle komma att köpa", skriver Lindskog.

LÄS ÄVEN: Iphone 6S slår säljrekord - här är experternas betyg

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST