Volvos nya modell - XC90. Fotograf: Volvo Cars

De sparade 300 miljoner när de tänkte på miljön

Ekonomerna är lika nöjda som miljöexperterna med Volvo Cars energieffektivisering som minskat företagets kostnader med 300 miljoner kronor. 

"Det här är något som även våra ekonomer tycker börjar likna något", säger en nöjd Mikhel Laks, energi-och miljöchef på Volvo Cars som jobbat på miljöskyddsavdelningen sedan 1992. 

Volvo Cars är årets vinnare av E-Prize 2015 i kategorin stora bolag. Motiveringen löd: "Med en drivande eldsjäl som tar ett helhetsgrepp och som dessutom vågar ifrågasätta en rad heliga kor går det att med små medel åstadkomma stora besparingar." Kostnaderna har man lyckats sänka med 300 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Fabriken som slaktat 90 procent av sina koldioxidutsläpp

Det projekt bolaget prisas för har man arbetat med sedan 2008, men självklart har man redan innan detta jobbat med energieffektivisering. 

Under projektet har ledningen insett att det finns stora pengar att spara samt att arbetet kan stärka företagets image, menar Mikhel Laks. "2008-2009 hade vi en nedgång på marknaden och bolaget tvingades göra sig av med tusentals. Men jag ökade på min avdelning med tio personer genom att lova att jag kommer att dra in mer pengar än vad det kostar." Och det har han verkligen levt upp till med sina besparingar på 300 miljoner.

Rent praktiskt har det handlat om alltifrån att stänga av lampor som skyms till att diarieföra allt som sker. "Man måste skaffa sig en bra bild av energiförbrukningen och ifrågasätta den", menar Mikhel Laks.

Modellen rullas nu ut till resten av Europa och till Kina där moderbolaget Geely finns.

ÅRETS VINNARE: E-Prize 2015: De är bäst i Sverige på energieffektivisering 

E-Prize delas ut för sjunde året i rad av Veckans Affärer i samarbete med Eon. Juryn har bestått av Martina Krueger, Greenpeace, Mattias Eriksson, Energimyndigheten, Jan Bech-Sörensen, Industripark, Jonas Abrahamsson, Eon, samt Per Olof Lindsten, Veckans Affärer.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST