Ingvar Carlsson varnar för läget i Sverige - "allvarligare än någonsin"

Ingvar Carlsson varnar för läget i Sverige, teckningspriset för Bravida är satt och Volvo bygger Tesladödare.

INGVAR CARLSSON VARNAR
Det är nu det allvarligaste parlamentariska läget i Sverige sedan demokratins genombrott och det är dags för blocköverskridande samarbete, uppmanar tidigare statsministern Ingvar Carlsson.

Han föreslår inga särskilda konstellationer och vill inte att partierna ska låsa sig i en viss samarbetsform.

Att skiljelinjerna mellan partierna skulle försvinna vid ett samarbeta tror han inte, eftersom han höll ideologin vid liv när han förhandlade med Moderaternas dåvarande partiledare Carl Bildt.

Det som partiledarna ska försöka klara ut är en svårare situation än vad tidigare partiledar­generationer har haft, säger Ingvar Carlsson till DN.

FÄRRE VILL HA SD-SAMARBETE
Stödet bland väljarna minskar för att riksdagspartierna ska samarbeta med Sverigedemokraterna, enligt en Sifo-mätning. Kristdemokraternas väljare är fortsatt mest positiva till SD-samarbete. (SvD)

TECKNINGSPRIS I BÖRSINTRODUKTION 40 KR/AKTIE
Erbjudandepriset för installationsföretaget Bravidas börsintroduktion är fastställt till 40 kronor per aktie.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Handeln i Bravida på Nasdaq Stockholm inleds på fredagen.

Teckningsintervallet låg på 36-44 kronor. Tidigare i veckan förekom mediaspekulationer om att prissintervallet inför börsnoteringen hade snävats in till 40-42 kronor.

TRYCK PÅ MISSTROENDEFÖRKLARING
Det finns ett ökat tryck hos Moderaterna att redan efter årsskiftet rikta misstroendeförklaringar mot statsråd som inte har följt uppmaningar från riksdagen. (Ekot)

STORA FÖRLUSTER NÄR REAKTORER STÄNGS
De senaste dagarna har det kommit besked om att fyra av Sveriges tio kärnkraftsreaktorer stängs. Detta leder till förluster på 32 miljarder kronor bland ägarna och minskar även statens intäkter från effektskatten. (DI)

DYRARE TOMATER
Dåliga skördar chockhöjer priset på tomater i Sverige. (DN)

SKATTEHÖJNINGAR BEHÖVS INTE
Med digitalisering kan välfärdstjänster effektiviseras och då behövs inte skattehöjningar för att klara de ökade kostnaderna för flyktingar, skriver Reforminstitutets CHEF Stefan Fölster på DN Debatt. (DN)

TESLADÖDARE
Volvo Cars räknar med att lansera en egen, troligen fyrhjulsdriven, elbil 2019. Den kan därmed komma att direkt utmana Teslas Model X. Bilen ska ha en räckvidd på över 50 mil. (DI)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST