Franska facket: 35-timmarsveckan är för lång - förkorta den

Att jobba 35 timmar i veckan är för mycket tycker ett av Frankrikes största fackförbund. De kampanjar nu för en kortare arbetsvecka.

35-timmarsveckan infördes i Frankrike år 2000. Tidigare var arbetsveckan 39 timmar. Syftat var att minska arbetslösheten genom att fördela jobben till fler.

Nu har en av Frankrikes största fackföreningar, Confédération générale du travail, börjat kampanja för att arbetsveckan ska bli ännu kortare. De vill sänka den till 32 timmar. Det rapporterar AFP.

Fackföreningen menar att draget skulle rädda de jobba som finns och skapa nya. Kampanjledaren Mohammed Oussedik menar att kortare arbetstider bland annat är kopplat till högre produktivitetsnivåer.

I augusti steg arbetslösheten i Frankrike med 0,6 procentenheter enligt AFP. Det innebär att antalet arbetslösa uppgår till 10 procent. Sedan Francois Hollande tillträdde som president 2012 har 650 000 registrerat sig som arbetslösa.

Det återstår att se om fackförbundet får gehör för sin kampanj.

Hollandes ekonomiminister Emmanuel Macron har ifrågasatt om 35-timmarsveckan är hållbar.

LÄS ÄVEN: Här jobbar man kortast - och har längst semester

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.