En dykartävling i Mostar. Fotograf: Amel Emric/TT

Dubai-bolag bygger turiststad i Bosnien för 40 miljarder kronor

Investerare från Dubai satsar 40 miljarder kronor för att bygga en turiststad i Bosnien, med tusentals bostäder och flera hotell.

Den Dubai-baserade fastighetsutvecklaren Buroj Property Development har tecknat ett avtal värt 4,5 miljarder euro som avser byggandet av en "turiststad" i den bosniska kommunen Trnovo, skriver The Guardian.

Investeringen omfattar upprättandet av bland annat tusentals bostäder, flera hotell, ett köpcentrum och ett sjukhus vid området som befinner sig vid foten av Bjelasnica, ett av fyra berg som omger huvudstaden Sarajevo.

Projektet är schemalagt för start i april 2016 med slutförande planerat någon gång i slutet av samma år.

Bosnien, med sina 3,8 miljoner invånare varav 40 procent är muslimer, har under de senaste åren varit ett attraktivt investeringsföremål för flera Gulfstater såsom Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Qatar.

Vid sidan av Buroj:s planerade uppförande av en turiststad i Trnovo, väntas en liknande turistort som byggts av en kuwaitiskt investerare cirka 30 kilometer från Sarajevo öppna sina dörrar på lördag. Det samtidigt som ett Saudiarabien-baserat bolag håller på att bygga ett nytt bostadsområde bestående av mer än 200 villor i bergen som omger Sarajevo.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.