Fotograf: Scott Olson/TT

Doldisen som ligger bakom världens hemligaste nätsuccé

Världens fjärde högst värderade startupbolag är höljt i dunkel. Och den briljanta excentrikern bakom heter Alex Karp och är lika hemlig.

Terrornätverket Al Qaidas ledare Usama bin Ladin dödades av ett amerikanskt Navy Seal-förband norr om Pakistans huvudstad Islamabad i maj 2011. Palantir och grundaren Alex Karp har fått smeknamnet "killer app" för den roll de spelade i att hitta honom.

Trots det är bolaget ett av de allra mest anonyma och hemliga av alla de nya teknikinriktade startupbolag som den senaste tiden nått mångmiljardvärderingar i skuggan av kända internetföretag som Uber, Airbnb och Snapchat.

Palantir arbetar med analys av enorma datamängder, big data, och har regeringar och världens stora globala företag som kunder. I digitaliseringens tidevarv har det utvecklats till ett av världens viktigaste och mäktigaste säkerhetsföretag som jobbar med allt från att kartlägga terrorister och kriminella nätverk till katastrofhjälp och insider jakt. Den förre CIA-chefen David Petraeus har beskrivit grundaren Alex Karp som "ren briljans". Och han har en mission med Palantir: att använda bolagets mjukvara för att förbättra världen.

PALANTIR

Vd: Alex Karp.
Startår: 2004.
Grundare:
 Alex Karp, Peter Thiel, Joe Lonsdale, Stephen Cohen, Nathan Gettings. Verksamhet: Tjänster för att analysera stora datamängder, big data.
Värdering: 20 miljarder dollar vilket gör bolaget till det fjärde mest värdefulla riskkapitalstödda bolaget i världen efter Uber, Xiaomi och Airbnb.

Alex Karp är en duktig schackspelare, löser Rubriks kub på under tre minuter och har nått stora framgångar inom dataområdet - trots sin doktorsexamen i filosofi.

48-åringen ses som en excentrisk typ. Han går runt med stora solglasögon, har ständigt en livvakt i släptåg och drömmer sig ofta tillbaka till sunkiga barer i Berlin där han rökte på. Han beklagar att anonymitetsbehovet har gjort det svårare för honom att flirta.

Palantirsagan började på Stanford. Alex Karp och den framtida Paypalmiljardären Peter Thiel var rumskamrater.

Alex Karp menade att det borde gå att höja den nationella säkerheten efter attacken mot World Trade Center den 11 september år 2001.

Peter Thiel kom med idén att utveckla mjukvara för att kunna upptäcka terrornätverk.

Bolaget bildades år 2004. Det är dels sprunget ur tekniska lösningar som e-handelsföretaget Paypal utvecklade för att upptäcka bedrägerier från bland annat rysk organiserad brottslighet, dels en tro på att artificiell intelligens i sig inte kan besegra tuffa motståndare utan snarare ska ses som en förstärkning av människans kapacitet - så kallad intelligence augmentation.

Palantir har tagit fram en serie program där man kan integrera, visualisera och analysera gigantiska mängder data utifrån en rad variabler. Företaget är uppdelat i två delar: Gotham riktar sig till myndigheter, Metropolis har fokus på bank- och finanssektorn.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA var länge den enda kunden, men den privata sektorn står i dag för mer än hälften av omsättningen.

Bland dem finns många av världens största läkemedelsbolag, mediekoncerner, försäkringsjättar och banker som Morgan Stanley och JP Morgan. Däremot vägrar Palantir att arbeta med tobaksbolag och säljer inte heller sin programvara och sina tjänster till Kina.

Superinvesteraren Peter Thiel räknar kallt med att Palantir ska bli lika stort som Facebook och Google. Han var den förste utomstående investeraren i Facebook och köpte drygt 10 procent för 500 000 dollar 2004. Han sitter även i Facebooks styrelse.

Det finns såklart olika åsikter om Palantirs metoder. Den förre CIA-chefen George Tenet har sagt att det är något man borde haft innan 11 september, medan kritiker som senioranalytikern Jay Stanley vid American Civil Liberties Union hävdar att Palantir har kraften att skapa en "totalitär mardröm".

Oavsett vilket sägs Palantir ha spelat en avgörande roll i jakten som fällde al Qaida-ledaren Usama Bin Ladin.

Bolaget ska också ha använts för att lokalisera en mexikansk drogkartell som mördat en amerikansk tulltjänsteman liksom när USA:s specialstyrkor förberedde operationer vid riskfyllda områden i Afghanistan.

Andra kända fall gäller identifiering av ett nätverk av terrorister i Afghanistan, Pakistan och Syrien samt att man avslöjade en spionoperation i Kanada som hade hunnit nå ända in till regeringen och olika departement.

USA:s vicepresident Joe Biden höll en presskonferens år 2010 där han förklarade att Palantir framgångsrikt hjälpt den federala myndigheten Recovery Accountability and Transparency Board, RATB, att bekämpa bedrägerier.

Men det finns också kritik.

NSA-läckan Edward Snowden hävdar exempelvis att Palantir är en ledande samarbetspartner med USA:s hårt kritiserade övervakningsprogram Prism. Palantir anklagas också för att ha varit inblandat i en plan att förgöra Wikileaks.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.