Fotograf: Imint/Press

Uppsalabolaget som ska noteras: Vår teknik matchar Apples

1,5 miljarder smartphones säljs globalt i år. Den marknaden vill svenska Imint, som utvecklar mjukvara för att förbättra videoinspelningar, komma åt. Snart går bolaget till börsen.

Uppsalabolaget Imints vd Andreas Lifvendahl presenterade bolaget vid en investerarträff i Göteborg arrangerad av InWest Corporate Finance på onsdagskvällen.

Imint utvecklar mjukvara för analys och förbättringar av videoinspelningar. Fokus ligger på smartphones där bolaget vill hjälpa konsumenter att nå samma resultat som professionella filmare. Bland konkurrenterna finns jättar som Apple och Sony.

Marknaden är gigantisk och i år väntas 1,5 miljarder smartphones säljas globalt. Livestreamad videoinspelningar är ett hett tillväxtområde där filmerna visas på sociala media som Facebook och Youtube. Utöver smartphones används även exempelvis actionkameror som GoPro för inspelningar.

Imint siktar på att sälja sin teknik till smartphonetillverkare och få royaltyintäkter. Bolaget är inriktat till Android-marknaden, eftersom Apple vill använda sin egen teknik.

När Apple började sälja iPhone 6 hade kameran videostabilisering. Andreas Lifvendahl anser att det är den bästa marknadsföringen som Imint kan få och hävdar att bolagets teknik kan matcha Apples.

Imint kommer i nästa vecka eller veckan därpå att dra igång en listningsemission inför en notering på Aktietorget. Imint vill ta in 23 miljoner kronor till en värdering av bolaget på 54 miljoner kronor före nyemissionen. Kapitaltillskottet ska användas för att dra igång försäljningen och affärsutvecklingen. Bolaget har idag 16 anställda i Uppsala och är på gång att öppna ett kontor i Kina.

Andreas Lifvendahl bedömer att det kan finnas smartphones ute i butik med bolagets teknik i slutet av 2016 och då ska bolaget också kunna nå ett positivt kassaflöde i slutet av 2016. Det kan räcka med en enda affär för att nå dit, enligt Lifvendahl.

På längre sikt finns fler användningsområden utanför smartphones som exempelvis drönare och även den militära sektorn.

LÄS ÄVEN: Den 25-årige Handelsavhopparen som säljer mobiler för miljarder


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST