Fotograf: Matt Slocum/TT

Råsopen mot Exxon: "Inget företag har gjort något så stort eller dåligt"

En forskare och tillika grundare av en klimatkampanj går till ursinnigt angrepp mot oljebolaget Exxon i en ansedd brittisk tidning.

Grundaren av klimatkampanjen 350.org tillika forskaren vid Middlebury College, Bill McKibben, skräder inte orden mot den amerikanska oljejätten Exxons hantering av klimatfrågan.

"Sanningen bakom Exxons gärningar när det gäller global uppvärmning måste avslöjas – hur de kände till klimatförändringen för flera decennier sedan men valde att hjälpa till att döda vår planet", skriver han i The Guardian.

Redan 1978 meddelade Exxons seniora vetenskapsmän ledningen att klimatförändringen existerar, är orsakad av människan och leder till en höjning av den globala temperaturen med cirka 2-3 grader. Det hävdar Bill McKibben.

Bakgrunden är att två separata reporterteam har granskat Exxons agerande i frågan. Dels Pulitzer-vinnarna vid Inside Climate News, dels ett team med Los Angeles Times-veteraner samt stjärnskott från Columbia Journalism School.

Även om de båda teamen skiljer sig åt i sina arbetsmetoder når man fram till samma "fördömda slutsats" – Exxon visste allt man behövde för flera decennier sedan, men valde att motarbeta att det hela läckte ut i stället för att varna andra, enligt Bill McKibben.

Exxon fick bland annat vetskap om problemet genom att utrusta en gigantisk tanker med en sensor - datormodellerna visade tydligt vad som komma skall.

Vid början av 90-talet studerade Exxon även möjligheterna för en expedition i Arktis och använde sin kunskap om att polerna skulle smälta för att kunna muta in sådana områden och lättare kunna utvinna olja från dem.

Som om det inte vore nog använde Exxon sin politiska och finansiella ställning till att försäkra sig om att ingen tog klimatförändringarna på allvar, enligt Bill McKibben.
Företaget lånade också idéer från tobaksindustrin och organiserade kampanjer mot klimatförändringarna samt grundade institut vars enda syfte var att förneka problemet.

Bill McKibben konstaterar att Exxon har visat en ondska utan motstycke genom att organisera "den största lögnen i mänsklighetens historia" och låta världen passera den punkt där vi kunde ha räddat polerna, förhindrat försurningen av haven och bromsat in höjningen av havsnivåerna tillräckligt för att rädda våra "mest sårbara regioner och kulturer."
Han konstaterar att det hade räckt med en enda liten bekräftelse från Exxon, men bolagets girighet ledde i stället till att det mer än någon annan institution i världen har hjälpt till att döda vår planet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST