Nu äger 1 procent halva jordens förmögenhet

Klyftorna växer i världen och nu äger 1 procent halva jordens förmögenhet enligt en färsk rapport.

Klyftorna växer i världen och nu äger 1 procent halva jordens förmögenhet, enligt en ny rapport från Credit Suisse. Rapporten visar också att Kina har en större medelklass än USA för första gången någonsin.

Så sent som vid början av året varnade Oxfam för att 1 procent av världens befolkning kommer att äga en större sammanlagd förmögenhet än de övriga 99 procenten redan nästa år.

Oxfam-höjdaren, Mark Goldring, kunde inte låta bli att vädra sitt missnöje – Oxfam är en global organisation som arbetar mot fattigdom i världen.

"Är vi verkligen glada över att leva i en värld där topp 1-procenten äger halva förmögenheten och de fattigaste endast äger 1 procent", sade han då det begav sig.
Credit Suisse-rapporten ger nu en tydlig bild av hur medelklassen har krympt till förmån för de riktigt rika.

"Det här har vänt trenden före krisen då vi såg att medelklassens del av förmögenheten förhöll sig relativt stabil över tid", säger Credit Suisse-vd:n Tidjane Thiam till The Guardian.

Credit Suisse-rapporten visar att omkring 3,4 miljarder människor eller cirka 70 procent av den globala vuxna befolkningen har en förmögenhet som understiger 10 000 dollar, medan en femtedel eller cirka 1 miljard av världens befolkning ligger i intervallet 10 000-100 000 dollar.

Återstoden, det vill säga 383 miljoner vuxna eller 8 procent av jordens vuxna befolkning har en förmögenhet som överstiger 100 000 dollar, vilket bland annat inkluderar 34 miljoner dollarmiljonärer i USA.

Det är ändå inte någonting mot de 123 800 som har mer än 50 miljoner dollar och värst i klassen är de cirka 45 000 i världen som äger mer än 100 miljoner dollar, enligt rapporten från Credit Suisse.

Rapporten visar att skillnaderna i förmögenhet har ökat sedan 2008 där den övre percentilen numera äger 50,4 av alla hushållens tillgångar.

Den globala förmögenheten har dock sjunkit med 12,4 biljoner än så länge i år 2015 till 250 biljoner dollar, vilket är den första minskningen sedan år 2008.

Beräkningar bygger på estimat från juni i år då aktiemarknaden hade sjunkit med 20 procent efter att ha peakat med mer än 150 procent mellan juni 2014 och mitten på juni 2015.

"Från 2008 och framåt har förmögenhetstillväxten gjort att medelklassen inte kunnat hålla jämn takt med befolkningstillväxten i utvecklingsländerna. Dessutom har fördelningen av vinster skiftat till fördel för de på högre förmögenhetsnivåer. Dessa två faktorer har producerat en nedgång i medelklassens del av förmögenheten", säger Markus Stierli vid Credit Suisse Research Institute till The Guardian.

Så rik är du:
Företagets rapport visar att en person endast behöver 3 210 dollar för att hamna bland de 50 procent rikaste människorna i världen, 68 800 dollar gör att man hamnar bland de 10 rikaste procenten medan man måste ha minst 759 900 dollar för att tillhöra världens "enprocentare" – rapporten definierar förmögenhet som värdet av tillgångar inklusive fastigheter och börsinvesteringar, men exkluderar skulder.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.