Fotograf: Skärmdump

Trustbuddy-vd:n: Verkar ha pågått sedan 2009

FI kräver stopp för låneförmedlaren Trustbuddys kunderbjudande och 44 miljoner kronor saknas. "Det här verkar ha pågått sedan starten av bolaget år 2009", säger nyblivne vd:n.

Philip Mikal har bara hunnit sitta som vd för lånesajten Trustbuddy i drygt en månad innan Finansinspektionen, FI, stoppat låneförmedlingen efter att nya ledningen, med just Philip Mikal i spetsen, upptäckt oegentligheter i bolaget:

"Det här verkar ha pågått sedan starten av bolaget år 2009", säger han.

Linus Lönnroth, tidigare interrims-vd med tillträde i december, hävdar att han ägnade sig åt att "städa bolaget".

Företaget med det förtroendeingivande namnet Trustbuddy meddelade under måndagsmorgonen att bolagets nya ledningsgrupp hittat "allvarliga oegentligheter i verksamheten" – plattformen kopplar samman långivare med låntagare och fick en ny ledning i september.

Philip Mikal utgör den nya ledningsgruppen ihop med John Ward, Kevin Albrecht och Chad Mazzola – alla kommer närmast från supersuccén Klarna.

Kvartetten har genomfört en utredning av hur den tidigare ledningen har skött verksamheten och informerat både Nasdaq OMX och Finansinspektionen om att man upptäckt just oegentligheter - varpå FI har meddelat att Trustbuddy måste upphöra med sitt kunderbjudande med omedelbar verkan.

Hur känns det så här bara drygt en månad efter att du tillträtt?
"Jag är både chockad och besviken över det som har inträffat", säger Philip Mikal.
Trustbuddy saknar bland annat 44 miljoner kronor efter att företaget "lånat ut" långivarnas pengar utan deras tillåtelse. Det går heller inte att koppla 37 miljoner kronor till någon särskild långivare.

"Vi upptäckte den fulla omfattningen förra veckan och tror att det har pågått sedan verksamheten startade år 2009", säger Philip Mikal.

Bolaget leddes från början av Jens Bjarne Glasö som var grundare tillika vd och togs sedan över av Linus Lönnroth som interrims-vd per den 16 december förra året.

Då VA talar med före detta vd:n Linus Lönnroth hävdar han att han fick ägna sig åt att städa bolaget.

Den förre vd:n hävdar också att Trustbuddy, under hans ledning, skurit kostnader, tittat över låneportföljen och också offentliggjort att det ligger "dåliga lån" i bolaget.

"Det var inte färdigstädat när jag lämnade, men det var bra tajming eftersom vi hade hunnit belysa olika problem", säger Linus Lönnroth.

Då VA frågar den nye vd:n, Philip Mikal, vem som är ansvarig för oegentligheterna blir svaret att tidigare ledningsteam är ansvariga – om det även inkluderar den tidigare interrims-vd:n vill han dock låta vara osagt.

Hur har det här kunnat gå till?
"Det är komplext, men ytterst handlar det om att man har lånat ut långivarnas pengar utan tillåtelse både två och tre gånger och även lagt på både avgifter och räntor", säger Philip Mikal.

Vi talar också om 37 miljoner kronor som inte går att koppla till någon långivare?
"Jo, men det återspeglar hur allvarlig situation är", säger Philip Mikal.

Vad är planen nu?
"Vi lägger alla krafter på att finna en genomförbar lösning för alla våra aktieägare och långivare och låntagare. Vi tänker försöka få till det bästa utfallet för alla parter utifrån den rådande situationen", säger Philip Mikal.

Känner du dig lurad?
"Det är viktigt att påtala att styrelsen inte kände till dessa aktiviteter", säger Philip Mikal.

Han uppger också att Trustbuddy var mitt inne i en process att ändra strategi till långsiktiga lösningar för små och medelstora företag när det hela uppdagades.

"Detta är en perfekt tidpunkt för Philip Mikal att ansluta sig till TrustBuddy som verkställande direktör", sade ordförande Simon Nathanson i samband med att Philip Mikal tillträdde.

Drygt en månad efteråt har FI stoppat verksamheten och bolaget har tvingats avbryta en emission på 60 miljoner kronor som skulle användas till att finansiera ett förvärv, återbetala en kortfristig finansieringslösning samt säkerställa bolagets kapitalbehov till dess att ett kostnadsbesparingsprogram var på plats.

VA har upprepade gånger sökt Linus Lönnroth på nytt.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.