Fotograf: Lyft

Uber vs Lyft: Krigar om förare

När Lyft bjuder in till event för att erbjuda alla förare gratis bensin och betalning direkt svarar Uber genom att också bjuda in till ett event - vid exakt samma tidpunkt.

Taxijätten Uber och snabbväxande konkurrenten Lyft slåss inte bara om passagerarna, utan även förarna. Lyft har nu dragit igång ett större initiativ som både ska locka privatpersoner att bli förare - och sno chaufförer direkt från Uber.

Idén är att erbjuda fler fördelar än Uber och Lyfts nya initiativ har redan hunnit hyllats av flera av bolagets förare. Det som förarna hyllade mest var ett partnerskap med Shell som ger bensinrabatt – den exakta rabatten beror på hur mycket man kör, men kan variera alltifrån 20 cent per gallon (cirka 3,8 liter) till att bensinen är helt gratis för den som kör 40-50 timmar per vecka, rapporterar CNN.

Lyft vill också locka fler förare genom att erbjuda dem möjligheten att få betalt direkt, så länge de har tjänat mer än 50 dollar, och har infört funktionen – Express Pay. Lyft tar dock ut 50 cent för varje transaktion då en förare ”cashar ut” i förtid. Förhoppningen är att locka till sig förare som kan tänka sig att köra deltid för Lyft.

LÄS ÄVEN: Taxi vs Uber - hur traditionella bolag förgör sig själva genom att rata innovation

Taxitjänsten vill också locka till sig förare som i dag inte äger någon bil som lever upp till Lyfts krav. Därför har man inlett ett samarbete med hyrbilsfirman Hertz där chaufförer kan hyra bilar billigt för att köra.

I dagarna bjöd Lyft in sina förare till ett stort event där dessa nya samarbeten och förändirngar presenterades. Bara en halvtimme efter att inbjudan gick ut reagerade Uber och valde att bjuda in samtliga av sina förare till ett liknande event - vid exakt samma tidpunkt. Uber bad sina förare ta med en vän till eventet och meddelade att alla gäster skulle få gratis lunch och nya förare en bonus på 300 dollar. 

Många förare arbetar för både Lyft och Uber, och på senare tid har man kunnat se flera exempel på hur taxibolagen slåss som förarna.

Lyfts vision att ha tillräckligt med förare på gatorna så att passagerarna aldrig ska behöva vänta mer än tre minuter på en bil. I dag har bolaget 100 000 aktiva förare i 150 städer. På bolagets hemsida står det att förare kan tjäan upp emot 35 dollar i timmen på att köra för dem.

Så sent som i början av juli berättade Ubers vd Travis Kalanick att bolaget adderar ”hundratusentals förare varje månad”. Vid den tiden hade Uber 26 000 aktiva förare i New York, 15 000 i London, 10 000 i Paris, 22 000 i San Francisco och 20 000 i Chengdu i Kina. En amerikansk rapport visar dock att nära hälften av Uber-förarna slutar efter ett år, kanske går de till Lyft?

LÄS ÄVEN: "Uberpop är inte något annat än organiserad svarttaxi"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST