Fotograf: TT / Fredrik Sandberg

"Pensionsåldern måste höjas omedelbart"

I en ny rapport visar Folksam att bonusen för ett helt arbetsliv är ynka 400 kronor - och att pensionsåldern måste höjas.

Folksam granskar regelbundet Sveriges allmänna pensionssystem och uppskattar vilka pensioner svenska folket kan räkna med i framtiden. I den senaste analysen understryker man att det nu är uppenbart att pensionsåldern måste höjas. 

Sedan ATP skrotades har det allmänna systemet delat ut allt mindre pensioner i relation till svenska slutlöner. "Redan innan den första årskullen som helt omfattas av det nya systemet har gått i pension ser vi att pensionsnivåerna faller kraftigt", säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam, till Svd.

Han pekar på ett räkneexempel i rapporten som visar att skillnaden i inkomst mellan en pensionär som jobbat hela sitt arbetsliv i offentlig sektor, och får inkomstpension och tjänstepension, och en pensionär som inte jobbat alls, och får garantipension plus bostadstillägg, i snitt är 400 kronor. "Bonusen för ett helt arbetsliv är alltså 400 kronor."

I rapporten har Folksam även med ett antal förslag på hur systemet borde utvecklas. Huvudpunkterna är lägre skatter på pensionerna och att höja pensionsåldern.

När det gäller skatterna föreslår Folksam att en pensionär som har både inkomst- och garantipension ska få en skattesänkning på 25 procent på just garantipensionsdelen. För den genomsnittlige pensionären i denna grupp skulle det innebära 400 kronor extra i månaden, säger Svärdman till Svd.

LÄS ÄVEN: Åldringsboomen är en guldgruva för affärerna

Enligt rapporten är det också uppenbart att pensionsåldern måste höjas. "Att man måste höja pensionsåldern är självklart och då måste man börja med att höja den faktiska pensionsåldern", säger Svärdman.

I Sverige har man i dag ingen formell pensionsålder, regeln är att man kan ta ut allmän pension från 61 och framåt. Folksam föreslår att denna gräns höjs från 61 till 63 omedelbart och att man dessutom gör det svårare för folk att ta ut tjänstepension tidigt. "När det gäller de yngre årskullarna måste man höja gränsen årsvis. Om exempelvis årskull 1960 har 65 som lägsta ålder för att ta ut allmän pension så kan årskull 1961 få 65,1."

Svärdman föreslår även att arbetstagare själva ska få avgöra om de vill fortsätta arbeta fram till att de är 69 år och att man ska lägga till en åldersfaktor i sjukförsäkringen som gör det lättare att bli sjukskriven om man är äldre.

Svärdman ser stora problem med det system vi har i dag. "Snittet för årskull 1947 är 16 400 kronor före skatt inklusive tjänstepension. Inte ens hälften av dem får en pension som ligger över EU:s fattigdomsnorm och många av dem är våra kunder. Det är en absurd situation om man tänker sig att systemet är till för att skydda mot fattigdom", säger han till Svd. Om fler jobbade längre skulle systemet kunna betala ut högre pensioner, menar han.

LÄS ÄVEN: Konsekvenserna av en åldrande befolkning

Relaterade artiklar


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.