Trotjänaren har gått som tåget - men nu är det hög tid att sälja

Börspodden säljstämplar en gammal trotjänare som har gått som tåget på börsen. Toppen är nådd - och flera saker talar för en nedgång.

Börspodden fortsätter sitt säljtåg och ger sig den här veckan på en gammal trotjänare. Det är inte fel på bolaget - utan aktien. Aktien ifråga är Avanza, Sveriges största nätmäklare.

Man ska vara nöjd med priset på den här nivån, menar Börspodden. Aktien har nämligen gått riktigt bra efter en lång period av börsuppgång. Aktien toppade på 380 kronor i våras men ligger fortfarande strax över 350. Men det finns flera skäl att sälja nu och ta hem vinsten.

Avanza har gynnats av den starka börsen med hög aktivitet och nya bolag. Försprånget i nettoninflödet gentemot ärkerivalen Nordnet börjar minska. Estimaten för Avanza är vinst per aktie på 13,50 i år. Nästa år räknar analytikerna med 16,5-17. Det här ger ett högt P/E-tal.

Börspodden tror att börsaktiviteten har nått en kortsiktig topp och att det är möjligt att vi får se avtagande börsaktivitet redan nästa år. Det skulle i så fall slå mot Avanzas affärer.

Om börsen går ned så går handeln ned och belåningen och intäkterna på utlåning av aktier går ned. Allt det här kan snabbt leda till en lägre vinst för Avanza.

Sedan finns det strukturella trender i branschen som inte talar till Avanzas fördel. Dels är det en generell press nedåt i transaktionsintäkter. En enskild aktieaffär kunde för några år sedan kosta 99 kronor. Idag kan den kosta 1 krona.

Börspoddens rekommendation blir sälj och riktkursen sätts till 280 kronor.

Lyssna på Veckans aktie i spelaren ovan för att ta del av hela resonemanget kring varför man ska sälja Avanza.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST