Fotograf: Stocksnap

10 miljöhöjdare: Så bekämpas klimatförändringarna bäst på hemmaplan

Snart är det dags för klimatmöte, men redan nu är flera av världens främsta miljönamn redo att berätta både vad den enskilda personen och staten kan göra för att rädda världen.

Klimatmötet i Paris i december samlar världens ledare för att träffa en global överenskommelse för att få bukt med klimathotet. Redan nu ger 10 klimathöjdare i världen sina bästa tips till The Guardian för hur du själv kan bidra till att bekämpa klimathotet.

Dale Vince, grundare av det förnyelsebara energibolaget Ecotricity:
1. Använd grön energi vid elförsörjning av ditt hem.
2. Använd cykel, buss, tåg eller bilpooler alternativt kör en grön bil.
3. Bli vegan. Kött- och mejeriindustrin står för stora utsläpp. Du får visserligen avstå från något du gillar, men du “dör inte av det”, argumenterar Dale Vince.

Asad Rehman, talesperson för Friends of the Earth vid FN:s klimatsamtal:
1. Släpp miljöaktivister. Enligt Asad Rehman dödas i genomsnitt två aktivister i världen varje vecka när man försvarar miljön och många hamnar också i fängelse.
2. Visa solidaritet med flyktingar. Internationella Röda Korset säger att stora mängder av människor har blivit flyktingar på grund av miljökatastrofer - och den siffran kommer öka. Asad Rehman vill att man öppnar gränserna och sitt hem för ”miljöflyktingar”.
3. Stoppa finansieringen av bolag som säljer fossila bränslen och säg till pensionsfonder att pengarna måste investeras i förnyelsebar energi.

Baronessan Bryony Worthington, upphovsmakare till Storbritanniens Climate Change Act och grundare av kampanjorganisationen Sandbag:
1. Köp utsläppsrätter för att sedan riva dem. Fabriker och kraftstationer i EU har fått ett tak för sina utsläpp och Bryony Worthington menar att potentiella miljöbovar kan stoppas genom att man köper utsläppsrätter mitt framför näsan på dem.
2. Tvätta under blåsiga helger. Eftersom det används mindre el under helgerna kommer den el du använder då vara i större grad från förnyelsebara källor (då de ofta används i första hand), argumenterar Bryony Worthington. Om det dessutom blåser mycket kommer ännu mer el du använder kommer från vindkraften och därför vara renare.
3. Anslut dig till ett politiskt parti. Det spelar inget roll vilket, men kräv att befintliga och potentiella kandidater har en ambitiös inställning när det gäller att hantera klimatförändringar.

LÄS ÄVEN: 9 jättebolag följer IKEA:s exempel - lovar att köra 100 procent förnyelsebar energi

Yab Saño, filippinsk diplomat som hungerstrejkade under klimatsamtalen.
1. Ät mer lokalproducerad mat och ät mindre kött. Utsläppen från den globala jordbruksindustrin kan förbruka jordens hela “kolbudget” redan 2050 om samma trend fortsätter, enligt Yab Saño.
2. Se till att inga egna investeringar går till fossila bränslen.
3. Promenera mer . Yab Sãno blev berömd för att ha fastat under två veckor vid FN:s klimatsamtal 2013 efter att tyfonen Haiyan orsakat stor förödelse i hans hemland. Han ska visa att han lever som han lär genom att gå 1 500 kilometer från Rom till konferensen i Paris i december, skriver The Guardian.

Solitarie Townsend, medgrundare av Futerra Sustainability Communications:
1. Gå ned i vikt, cykla och dra ned på fett kött.
2. Spara pengar och energi genom att förbättra hemmets isolering.
3. Gå med i en förändringsgrupp – det finns hundratusentals över hela världen.

Caroline Lucas, före detta ledare för The Green Party och Member of Parliament för Brighton Pavilion i brittiska House of Commons:
1. Åk till Paris i december för att pressa “männen i gråa kostymer”. Hon tänker själva delta i de massdemonstrationer som ska hållas på Paris gator under klimatmötet.
2. Stöd en nationalisering av järnvägen. Hon vill vända på trenden som gör resande med buss och tåg dyrare, medan bilresor har blivit billigare och menar att det krävs att staten äger järnvägen.
3. Pressa parlamentsledamöterna att avslöja detaljer om vad pengarna i pensionsfonderna i går till. Hon menar att man redan vet att det ofta handlar om investeringar i olja, kol och gas.

Mark Lynas, miljöskribent och aktiv i flera olika mikampanjer
1. Bojkotta Maldiverna. Minska långflygningar och visa stöd för den fängslade presidenten Mohamed Nasheed.
2. Skriv till kansler George Osborne att reducera stödet för kärnkraftsverket Hinkley C.
3. Anslut dig till ekomodernismrörelsen. Den består av en koalition av forskare, akademiker, kampanjmakare och medborgare.

LÄS ÄVEN: 900 miljoner in för bolaget som vill att alla äter växtbaserade burgare

Kumi Naidoo, internationell chef på Greenpeace
1. Gör en lista över allt som du vill förbättra och ta med den till politikerna och kräv en tidsplan för när saker och ting ska hända.
2. Ta över vägarna. Välj en dag i månaden och meddela de lokala myndigheterna att du har beslutat dig för att ”ta tillbaka vägen” och att det inte får vara några bilar på gatan den dagen.
3. Kräv dina politiker på information om vilka åtgärder man vidtar för att skapa ”ren luft”.

Jeremy Legget, grundare av solpanelsbolaget Solarcentury och välgörenhetsorganisationen SolarAid tillika ordförande för Carbon Tracker
1. Välj sol. Jeremy Legget menar att solenergi måste bli ryggraden i en värld som är fri från koldioxidutsläpp och att ”soltak” är ett steg på vägen - samtidigt som det sparar pengar.
2. Spara pengar genom energieffektivisering och anslut dig till ett nätverk som CAG (Custimer Action Group, en grupp där konsumenter går samman för att pressa företagen). Finns inget sådant nätverk i ditt land så kan man alltid starta ett själv, enligt Jeremy Legget.
3. Om du måste ha bil välj en elbil eller åtminstone en hybrid.

May Boeve, chef för 350.org, som arbetar för att skapa en global klimatrörelse.
1. Marschera med 350.org den 29 november och sänd ett budskap till världens ledare att världen kräver handling i frågan. En sådan aktion kan bidra till att stärka överenskommelsen som fattas under december-samtalen i Paris, menar May Boeve.
2. Anslut dig till en lokal klimatgrupp som pushar för lösningar. Det finns både inspirerande och fantastiska jobb i världen och mycket kommer från små samhälleliga grupper som ligger i fronten för klimatlösningar, säger May Boeve.
3. Rösta på kandidater som prioriterar klimatfrågan. 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST