Fotograf: TT / Fredrik Sandberg

KI varnar: Bostadsmarknaden på väg mot en krasch

För första gången i modern tid varnar Konjunkturinstitutet för att den svenska bostadsmarknaden kommer att krascha. "Vi är på väg att hamna i ett läge som är ohållbart."

Bostadspriserna i Sverige är i dag dubbelt så höga som de var för tio år sedan. Bara under det senaste året har priserna stigit med över 15 procent. Ökningen har till sist fått även Konjunkturinstitutet (KI) att reagera och nu varnar generaldirektör Mats Dillén för att Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla.

"Det finns en betydande risk att priserna är på en ohållbar nivå", säger Dillén till Svt. Nu kan uppgången nämligen inte längre förklaras av ökade inkomster, låga räntor och skattelättnader, skriver KI i sin rapport. "Priserna har fortsatt upp. Ökningstakten är 10 till 15 procent per år och så kan det inte hålla på i all evighet."

LÄS ÄVEN: Hyrorna rusar för andrahandsboenden - upp 40 procent i Stockholm

Detta är första gången i modern historia som KI varnar för att den svenska bostadsmarknaden riskerar att vara på väg mot en krasch, skriver Svt.

"Nu börjar vi bli oroade. Vi är på väg att hamna i ett läge som är ohållbart, man måste bromsa utvecklingen när det gäller bostadspriserna", säger Dillén och tillägger att oron baserar sig i att uppgången pågått så länge.

KI är inte ensamma om att varna för situationen på den svenska bostadsmarknaden. Både IMF och OECD har tidigare hävdat att Sverige måste göra mer för att dämpa de skenande priserna på marknaden. 

"Om man inte försöker bromsa den här utvecklingen finns risken för att det blir ett abrupt prisfall längre fram, en krasch helt enkelt", säger Dillén.

LÄS ÄVEN: Tältar i över en vecka för att köpa bostad i Stockholm

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST