Fotograf: Claudio Bresciani/TT

Därför har Alex och Sigge Sveriges mest robotsäkra jobb

Alex och Sigge har inte bara Sveriges största podcast. De har även landets mest robotsäkra jobb och är ett lysande exempel på hur framtidens arbetsliv kan komma att se ut.

En av vår tids allra största utmaningar är den robotisering som i rask takt sveper över världens ekonomier och förpassar många av dagens jobb till historien. Två som däremot står immuna mot obarmhärtiga robotarmar är Alex Schulman och Sigge Eklund, som troligtvis har Sveriges mest robotsäkra jobb.

Med landets största podcast och utsålda liveshower i bagaget har de lyckats göra en industri av sin egen vardag. Nu är de aktuella med sin första gemensamma bok ”Tid: Livet är inte kronologiskt”.

Den robotsäkra podcastduon är därmed ett lysande exempel på framtidens arbetssituation, där Uberfieringen gör allt fler till frilansare som själva styr över sitt arbete och kan välja när och hur mycket de arbetar. Samtidigt börjar gränsen mellan arbete och fritid suddas ut. Att podda är för många en hobby, men för Alex och Sigge är det kärnan i deras värv och ger enligt uppgifter uppemot 200 000 kronor per avsnitt.

När blev podcasten ett jobb för er?
"Kanske för ett drygt år sedan, när vi såg att det fanns en efterfrågan och bestämde oss för att se vår timme som en kommersiell timme, i stil med tv-kanalerna som har flera reklambreaks med många olika annonsörer. Vi klev upp från en till fyra sponsorer och det blev mer av en kommersiell verksamhet där vi fick möjlighet att lägga betydligt mer tid på podcasten", förklarar Alex.

Hur påverkade det er inställning till podcasten, blev ni mer engagerade?
"Nej, vi är båda allergiska mot att ge ifrån oss något som inte är perfekt, eller där vi inte gjort vårt bästa, så vi har alltid gått in lika mycket för podden", menar Sigge.

"Men vi behövde inte längre aktivt söka andra inkomstkällor, och slapp tigga för att skriva en krönika, vara moderator på företagsgig och sånt där. Det frigjorde helt enkelt mer tid för podden", fortsätter Alex.

LÄS ÄVEN: Forskare: Vi är på väg mot en jobblös arbetsmarknad och en orättvis värld

Ni verkar ha väldigt flexibla arbetsliv. Hur ser ni på arbetstid?
"Det är ju väldigt svårt att bedöma vad som är arbetstid för oss och många andra med kreativa jobb. Som till exempel Krister Henriksson. Om han ska upp på Dramatens scen på kvällen och föreställningen är 90 minuter, så är han ju säkert mentalt på jobbet under hela dagen ", säger Sigge och fortsätter:

"Vårt jobb går ju till stor del ut på att komma på nya, kreativa tankar. Då har man hela tiden en komplicerad dialog med sig själv: Vad ska jag göra nu för att få så intressanta tankar som möjligt. Ska jag gå på bio? Ja det kan jag ju göra eftersom jag inte har någon chef. Eller borde jag sitta kvar framför datorn? Det där är väldigt svårt. Ofta går jag på bio utan att få en enda intressant tanke. Har jag då kastat bort två timmar, eller har jag arbetat?".

För de som jobbar på kontor blir det ju svårt att säga att man ska på bio för att samla sina tankar.
”Det är sant, förstås”, skrattar Sigge.

”Men det finns ju något härligt med att jobba på kontor också. Fikaraster, att samlas kring kaffebryggaren och allt skvaller. Men egentligen så är det ju en mardröm. Jag älskar verkligen idén att få ett infall och säga: 'äh vafan, jag tar Charlie från dagis och går på bio. Jag vill ändå jobba från 23 till 02 inatt.' Jag älskar att helt kunna styra över min tid", säger Alex.

"De sorgliga är ju att alla behöver både och: Frihet och struktur. Det finns ju ingen som älskar kontor så mycket att de vill jobba där året om åtta timmar om dagen. Men det finns heller ingen, möjligtvis förutom Ulf Lundell, som vill vara helt själv hela dagen, året runt. Men det är ganska få yrken som erbjuder en kombination av de två", säger Sigge, som fascineras över hur ineffektiva många kontor är.

"På alla arbetsplatser som jag jobbat på är man ju på kontoret så många timmar mest för att någon bestämt det. Alla företag som jag jobbat på skulle kunna effektiviseras dramatiskt. Man har ett möte där man säger att man pratar vidare om det på nästa möte, och så där håller det på".

Hur mycket jobbar ni?
"Det går i vågor. Med boken jobbade vi jättemycket”, börjar Alex, men vänder sedan tvärt.

”Fast ändå inte. När jag tänker efter skrev vi stora delar under juni och juli”.

"Javisst, men hur många timmar jobbade du egentligen? På dagarna var du ju på stranden...", flikar Sigge in.

"Haha det är sant. Jag började kanske arbeta vid nio på kvällen och höll på till tre fyra på morgonen. Så det var väl runt sex timmar per dag. Och nu i september jobbar jag ungefär 1,5 timme per dag. Sen blir det lite mer dagen före podcastinspelning, då är det kanske en normal arbetsdag. Men jag slås varje dag av hur mycket tid som går åt till att göra ingenting. Även om man effektiviserat sin tid, vilket man måste göra när man har barn och många parallella projekt", konstaterar Alex.

LÄS ÄVEN: Bodil Jönsson: "Vi borde bara jobba två timmar per dag"

Med en halv miljon lyssnare har Alex och Sigges podcast ett genomslag som är större än många etablerade medier. Deras framgångar i podcastvärlden har i sin tur lockat många andra att försöka sig på en liknande resa.

"Den digitala världen gör att framgången för andra är så nära, den är ju här", säger Sigge och knackar med telefonen i bordet.

"Den amerikanska drömmen börjar bli en global digital dröm. Det ser så enkelt och så gripbart ut. Jag tror inte det är en slump att många då lämnar sina arbeten för att börja arbeta för Uber, starta en pod eller satsa på drömmen. För det känns så greppbart. Men sedan ser de inte allt jobb som sker i bakgrunden".

Det kan verka smått sensationellt att två kompisar med varsin mikrofon på kort tid når ut till 500 000 lyssnare. Själva menar de att de har ägnat hela sitt yrkesliv åt att skapa innehåll och berätta historier.

"Man säger ofta att vem som helst idag kan starta en Youtube-kanal, blogg, eller podcast och möta konsumenten direkt utan mellanhänder. Javisst, i teorin, men i verkligheten finns det ju tusentals Youtube-kanaler för varje Pewdiepie", säger Sigge, men får mothugg från Alex.

"Jag fattar ändå grejen, för det är en dröm och drömmen kan verkligen bli sann. De stora personligheterna idag kommer ju faktiskt inte från mediehusen utan växer fram organiskt, från Youtube och bloggar. Man kan inte säga att det inte händer, det händer hela tiden. Det är starkt ju".

De är samtidigt noga med att poängtera det bräckliga med sitt poddimperium. Ett antal svaga avsnitt i följd kan göra att lyssnarna - och intäkterna - försvinner. 

"Men om jag skulle vara anställd på Aftonbladet skulle jag också få sparken om jag skrev tio dåliga krönikor. Innehåll är ju allt!”, säger Alex.

”Det finns poddar som ligger hos Aftonbladet och andra jättar, där de som driver podden blir knullade i röven. Jag vet ju vad de tjänar, ingenting. Fast pengarna kommer ju ändå in till mediehusen. Så det nya landskapet, där vi som står för innehåll också har plattformen att nå ut, det är fantastiskt. Att två killar kan slåss med de stora jättarna - det känns som en sund utveckling".

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.