Professor: Försvunna arter signal om att jorden kan stå inför sin sjätte massutrotning

En evolutionsexpert larmar om att försvunna arter kan vara en signal om att jorden kan stå inför sin sjätte massutrotning

En rapport från Världsnaturfonden visar att hälften av allt liv i världshaven har försvunnit sedan 1970. Förlusten av arter kan också vara en oroväckande signal om att jorden är på väg mot sin sjätte massutrotning. Denna gång orsakad av människan. Det hävdar Matthew Wills, som är professor i evolutionär utvecklingslära vid Milner Centre for Evolution vid universitetet i Bath.

En studie i somras visade att jorden kan vara på väg mot massutrotning för sjätte gången i dess historia som sträcker sig 3,5 miljarder år bakåt i tiden - senast var när dinosaurierna försvann för 65 miljoner år sedan,.

Denna gång är det inga kometer från yttre rymden som hotar jorden, utan människan.
Studien publicerades i Science Advances och forskarna hade undersökt hur mänskliga aktiviteter under de senaste 500 åren har påverkar utrotningshastigheten för ryggradsdjur, däggdjur, fiskar, fåglar, reptiler och groddjur.

Signalen är tydlig – antalet arter har försvunnit allt snabbare, enligt rapporten.
Massutrotning beror i praktiken alltid på katastrofala fysiska förändringar i miljön som går så snabbt att djuren har svårt att anpassa sig, enligt en artikel i Business Insider av Matthew Wills, professor i evolutionär utvecklingslära vid Milner Centre for Evolution vid universitet i Bath.

Han menar att trots mänsklighetens intelligens finns inga tecken på att oddsen skulle vara till vår fördel om jorden verkligen står inför sin sjätte massutrotning, vilket alltså mycket väl kan ske om vi fortsätter i samma takt som nu med skövlade regnskogar och annat.

Forskare som Matthew Wills har försökt att hitta generella regler för vem som har bäst chans att överleva vid en sådan händelse och för landdjur är det bättre att vara mindre än en hund – endast några få djur med större storlek har överlevt tidigare massutrotningar.
En bred geografisk fördelning, som ju gäller oss människor exempelvis, kan visserligen erbjuda en viss riskspridning mellan perioderna av massutrotning, men spelade ingen större roll vid massutrotningen för 201 miljoner år sedan, enligt Matthew Wills.

Så när vi nu kan stå på randen till en sjätte massutrotning är det viktigt att komma ihåg att förlusten av en art kan få oförutsedda konsekvenser för andra arter, vilket beror på att ekosystemen är så komplexa att mänskligheten har svårt att förstå sig på dem, enligt Matthew Wills.

Det olycksbådande i sammanhanget är att tidiga tecken på massutrotning såsom fragmentering av livsmiljöer och förlust av arter i regnskogar och korallrev sällan är bra tecken, enligt Matthew Wills.


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Wall Street-proffset: För varje dag du inte investerar förlorar du 800 kronor
  2. Källa: Nu finns det bevis på Trumps koppling till Ryssland
  3. Det lärde sig 24-åringen om ledarskap efter en månad som koncernchef
  4. Varför stäms Google plötsligt av ett pyttelitet svenskt bolag?
  5. 7 saker du ska göra idag för att bli rik om några år — enligt miljonären som byggt från noll
  1. Här är Trumps nya attack mot Sverige
  2. Stressdoktorn: Stress-signaler borde tas på samma allvar som att brandlarmet går
  3. Nu har 50 000 svenska mejlkonton hackats – här kan du kolla ifall ditt lösenord är säkert
  4. Nu ska fler betala högre skatt – är du en av dem?
  5. Miljarder gick upp i rök på några minuter – här är 11 saker du behöver veta om Fingerprints massiva kollaps

SENASTE VA

VA Karriär