Fotograf: Reuters/Skärmdump

"Åldringsdräkt" ska lära läkarstudenter empati

Läkarstudenter i Polen får ta på sig en specialdräkt som ska förbättra deras empatiska förmåga för äldre patienter.

Läkarstudenter vid universitetet i Lublin, Polen, får lära sig att känna hur det känns att vara riktigt, riktigt gamla genom att ta på sig en specialdräkt som ska förbättra deras empatiska förmåga för äldre patienter.

"Gamla huvuden på unga axlar". Det är ledstjärnan när universitet i Lublin, Polen, vill få läkarstuderande att lära sig förstå åldringars fysiska vedermödor genom att ikläda sig en specialdräkt.

Dräkten gör bland annat att lederna blir riktigt stela och specialglasögon begränsar synen med hela 80 procent.

"Det här förbereder studenterna när det gäller kunskaper och färdigheter, men också i termer av mental förberedelse, upplevelse av känslor och i kommunikationen med patienten", säger doktor Lukasz Pietrzyk vid Medical Simulation Centre till Reuters.
FN-statistik visar att antalet personer över 60 år ska mer än att dubbleras under de närmaste 35 åren – från 841 miljoner till cirka 2 miljarder år 2050.

Polen utgör inget undantag, utan gruppen äldre växer stadigt i landet.

VA har tidigare rapporterat om att chefen för MIT Agelab, Joseph Coughlin, utvecklat dräkten Age gain now empathy system, Agnes, som även den ger en inblick i åldrandets fysiska effekter. Den har inte har använts för en viss yrkeskår, men vid demonstrationen under Nobel Week Dialogue gick Paulina Modlitba Söderlund från 34 till 80 år då hon tog på sig Agnes.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant