Därför har introverta oanade fördelar som entreprenörer

Den klassiska bilden av entreprenör som en pratglad supernätverkare håller på att krackelera. Introverta har styrkor som gör dem till förträffliga entreprenörer.

Den klassiska bilden av en entreprenör är en yngling som lyckas golva investerarna med en vass tunga. Nu börjar den bilden krackelera och en rad undersökningar pekar på att introverta har stora fördelar som entreprenörer.

Introverta entreprenörer har länge fått rådet att försöka bli mer extroverta för att nå framgång.

Nu visar det sig dock att det rådet kan behöva tas med en nypa salt.

Författaren till "Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking", Susan Cain, menar att det rådet inte tar hänsyn till introvertas främsta förmågor – att fokusera under långa perioder, att balansera ett kritiskt tänkande och en talang att stärka andra.

Hon menar att introverta har goda möjligheter att lyckas som entreprenörer då de leder företag på ett "väldigt fokuserat sätt".

Hon har även skapat en webbplats för introverta, Quiet Revolution, samt ett konsultbolag, Quiet Leadership Institute, som hjälper företag som General Electric, Procter & Gamble och Nasa att tillvarata introvertas talanger.

Det är klart att introverta har nackdelar när det gäller entreprenörskap som att man exempelvis inte är att lika bra på att nätverka samt att man kanske tittar för mycket inåt, men det finns samtidigt en rad exempel på riktigt framgångsrika entreprenörer som ser sig själva som introverta eller besitter så många sådana kvaliteter att man betraktas som det - alltifrån Microsoft-grundaren Bill Gates och Facebook-grundaren Mark Zuckerberg till superinvesteraren Warren Buffett.

Susan Cain menar att introverta lägger större vikt vid att skapa något än att lägga fokus på sig själv.

LÄS ÄVEN: Från Excel till naturen - affärsmannen som levde sju år utan pengar

"Genom sin natur brukar introverta bli passionerade kring en, två eller tre saker i sitt liv. På grund av deras passion för idén så kommer de att bygga allianser, nätverk och anlita experter för att göra allt man kan för att det ska kunna bli verklighet", säger Susan Cain till Wall Street Journal.

Hon tycker också att det är en myt att introverta är blyga, utan det handlare snarare om att man får energi av små grupper och tappar energi i större sociala sammanhang.
Introverta har heller inga problem med att spendera långa stunder med sig själv, vilket kan vara en fördel för en entreprenör, enligt Susan Cain.

"Duktiga entreprenörer ger sig själva den ensamhet de behöver för att tänka kreativt och originellt – att skapa någonting från ingenting. Det är så introverta fungerar", säger hon till The Wall Street Journal.

En annan grundare av en webbplats för introverta, The Introvert Entrepreneur, Beth Buelow, anser att extrovertas ständiga stimulansbehov gör att dessa bildar sig en uppfattning medan man talar och att det leder till att det kan bli svårt att hantera de stora frågorna kring verksamheten.

"Ensamhet dränerar dem och det är inte like kreativa om de spenderar för mycket tid själva", säger hon till The Wall Street Journal.

LÄS ÄVEN: An entrepreneur's guilty pleasure: Vacation

Ett annat kännetecken för introverta är att de litar mer på sin "inre kompass" än på omgivningen och därför heller inte behöver stämma av med omgivningen vad den tror om en viss idé. Man går heller inte igång på priser eller massmedial uppmärksamhet på samma sätt som extroverta och har också enklare att ta misslyckanden.

Ett problem för extroverta är också att de kan skada relationerna med en kund genom att man inte är tillräckligt inlyssnande, utan redan tycker sig veta vad kunden har för behov.
Studier vid Wharton visade exempelvis att introverta ledare ledde till bättre resultat och högre vinst - extroverta är visserligen bättre på att leda passiva anställda som behöver en viss riktning, medan introverta är bättre på att kanalisera talangen hos kreativ personal och sedan hålla sig ur vägen, enligt studien.

"Introvertas lyckliga utrymme är ett tyst sådant med mindre avbrott", säger Beth Buelow.

Myter om introverta:
De är blyga och anti-sociala.
De är dåliga ledare
De är alltid tysta
De är deprimerade
De är bara bokmalar och nördar
De är arroganta

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.