Du kan rädda din egen hälsa - genom att irritera kollegorna

Att det är skadligt att sitta ned på jobbet är välkänt. Nu har forskarna kommit på ett enkelt knep som gör sittandet hälsosammare - tyvärr riskerar det att irritera dina kollegor.

Trummande med fötter eller händer kan verkligen irritera kollegor i öppna kontorsmiljöer, men forskare i Storbritannien har i en större studie kommit fram till att den typen av rörelserna faktiskt kan motverka de skadliga hälsoeffekterna av att sitta ned när man jobbar.

En rad rapporter pekar på att det är skadligt, rentav livsfarligt, att sitta ned under stora delar av arbetsdagen.

En studie av 200 000 personer visade exempelvis att risken för förtida död ökar med 40 procent om man sitter 11 timmar eller mer per dygn.

En ny studie av 12 000 kvinnor i Storbritannien visar nu att det kan räcka med att skruva på sig regelbundet för att motverka de skadliga hälsoeffekterna av att sitta ned, enligt ScienceAlert.

Forskarna har undersökt kvinnor mellan 37-78 år under en 12-årsperiod och studerat deras kost, träning, hälsa och också låtit dem på skala 1 till 10 bedöma hur mycket man brukar sitta och röra sig med händer och/eller fötter.

Studien visar att kvinnor som satt ned på jobbet 7 timmar på en dag eller mer hade 30 procents högre sannolikhet att dö i förtid än sådana som inte gjorde det.
Det gällde dock inte personer som hela tiden gjorde små rörelser.

ScienceAlert konstaterar att forskningen visserligen bygger på kvinnornas egen bedömning av hur mycket de sitter och fingrar eller trummar med fötterna när de sitter ned, men det är ändå den första studien i sitt slag.

"Rönen väcker frågor om de negativa associationer som är kopplade till små nervösa rörelser som fräckhet och koncentrationssvårigheter ska kvarstå om sådana små rörelser är till gagn för vår hälsa", meddelar Jane Cade huvudförfattaren till studien vid Universitetet i Leeds.

ScienceAlert menar att vi i en idealvärld inte skulle behöva den här typen av studier för att röra oss under dagen, men verkligheten är att de flesta av oss jobbar minst 8 timmar per dag vid sitt skrivbordet och därefter har en stillasittande livsstil övrig tid också.
Den här studien visade att kvinnor som ändå levde upp till rekommenderade aktivitetsnivåer och sov 8 timmar per natt kunde tillbringa 15 timmar per dag i sittande ställning, enligt ScienceAlert.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.