Fotograf: Volkswagen

Rykte: Han får ta över ett sjunkande Volkswagen

Skandalen fick tidigare vd:n att lämna under onsdagen - nu behöver Volkswagen en ny ledare.

Volkswagen har haft en tuff vecka. Aktien har slaktats på börsen efter att biljätten erkände att man manipulerat avgastester i USA. Bolaget har installerat programvara i upp mot 11 miljoner bilar för att få dem att verka miljövänligare än vad de faktiskt är. Nu pågår utredningar även i flera andra länder, om samma typ av fusk återfinns där också har Volkswagen flera svåra år framför sig. 

Efter avslöjandet och raset på börsen avgick Volkswagens vd Martin Winterkorn under onsdagen. Redan nu börjar spekulationerna kring vem som ska få i uppgift att vända bolaget. Enligt flera olika nyhetskällor är det högst troligt att Matthias Mueller får ta över bolaget. Mueller är i dag vd för lyxbilstillverkaren Porsche, ett bolag som ingår i Volkswagengruppen. Än så länge har Volkswagen valt att inte kommentera detta rykte.

LÄS ÄVEN: Volkswagenskandalen sprider sig

Om Mueller får jobbet har han en tuff resa framför sig. Volkswagen har snabbt gått från att vara Tysklands stolthet till ett bolag många nu vill klippa banden med. Företaget har 600 000 anställda och producerar en av tio bilar som säljs på marknaden i dag.

Nära en fjärdedel av bolagets marknadsvärde har helt försvunnit denna vecka, vilket drabbat gruppens storägare - Porschefamiljen, Qatar och tyska delstaten Niedersachsen.

LÄS ÄVEN: Volkswagens vd avgår efter miljöskandalen - får 270 miljoner

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST