Fotograf: Wikimedia

Volkswagens vd avgår efter miljöskandalen - får 270 miljoner

Volkswagen erkände under helgen att man manipulerat avgastester i USA för att få sina bilar att verkar mer miljövänliga än de är. Nu avgår vd:n och får med sig en saftig bonus.

 Volkswagens vd Martin Winterkorn avgår. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande. "Jag är chockad av de senaste dagarnas händelser. Framför allt är jag skärrad att missförhållanden i en sådan skala var möjliga inom Volkswagen", säger Martin Winterkorn i en kommentar.

Han säger vidare att han tar det fulla ansvaret för det som skett och själv begärt att få avgå som vd. "Jag gör detta i bolagets intresse, även om jag inte känner till att jag själv begått något fel", skriver Martin Winterkorn.

Avslutningsvis skriver den avgående vd:n att han är övertygad om att bolaget kommer att komma över den nuvarande krisen. Vem som tar över vd-posten i Volkswagen framgår inte av pressmeddelandet.

Enligt Bloomberg kommer Martin Winterkorn få med sig minst 32 miljoner dollar i ersättning, motsvarande runt 270 miljoner kronor. Martin Winterkorn kommer nämligen inte bara få med sig en saftig pension, under en period på upp till två år kommer han dessutom få ett avgångsvederlag. Under förra året han Tysklands näst högst betalda vd med en lön på nära 150 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Sportbilen du aldrig behöver tanka - kan köra för evigt på solenergi

Avgången kommer efter årets största miljöskandal. Bolaget har erkänt att man manipulerat avgastester i USA. Volkswagen installerade en speciell mjukvara som såg till att dieseldrivna bilar som testas av USA:s miljömyndigheter klarar tuffa utsläppskrav i testmiljö, men som avaktiveras vid normal drift. För Volkswagen är det inträffade en mindre katastrof, då marknadsföringen i USA bygger just på ett "clean diesel"-koncept.

Sedan dess har skandalen spridit sig och nu utreds Volkswagens bilar både i Tyskland, Sydkorea och Nya Zeeland. 

Skandalen har skapat upprörda känslor och efter att biljätten erkände att de medvetet manipulerat testerna slaktades aktien på börsen. På bara två dagar nästan halvverades börsvärdet.

Redan tidigare i veckan ryktades det om att Martin Winterkorn skulle tvingas lämna, men först nu blev avgången officiell.

MER OM SKANDALEN: Därför halveras värdet på världens största biltillverkare & Volkswagenskandalen sprider sig

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.