Fotograf: TT / Richard Drew

Elon Musks 16 största satsningar - så investerar superentreprenören

Elon Musk är nutidens största entreprenör. Vid 44 års ålder är han god för 13,5 miljarder dollar och har investerat i en rad spännande företag. Här är Musks 16 främsta satsningar.

Techentreprenören föddes i Sydafrika 1971 och har hunnit med en hel del i karriären trots att han passerade 40-strecket bara för några år sedan. I dag har han en beräknad förmögenhet på 13,5 miljarder dollar enligt Forbes, vilket gör honom till världens 100ade rikaste man.

Så har han tjänat och investerat sina pengar
1. Musk var 24 år när han hoppade av fysikstudier vid Stanford för att sjösätta sitt första bolag – Zip2 Corporation år 1995 – företaget sålde kartor och branschregister till tidningar på nätet.  Han sålde bolaget för 307 miljoner dollar år 1999 - den största summan någon hade betalat för ett internetbolag vid den tiden, enligt Business Insider.

2. Grundar X.com, som senare blir PayPal, tillsammans med Luke Nosek, Ken Howery, Max Levchin och Peter Thiel. Bolaget börsnoteras 2002 och köps samma år ut från börsen av eBay. Börsnoteringen drar in 61 miljoner dollar till grundarna.

3. Grundar SpaceX, ett rymdföretag som blev första privata bolaget i världen att köra en leverans till Internationella Rymdstationen.

LÄS ÄVEN: Inuti Elon Musks nya rymdäventyr

4. Startade Musk Foundation med sin yngre bror Kimbal år 2002. Målet är att erbjuda stöd till forskning inom förnyelsebar energi, utforskning av rymden, utbildning inom vetenskap och ingenjörsvetenskap och barnsjukdomar.

5. Använde sitt eget kapital och grundade Tesla Motors 2003 för att förändra elbilsvärlden och är idag vd för bolaget.

TESLA: Elon Musks nya kundexperiment: ge bort bilar gratis

6. Köpte en 10-procentig andel i satellitbolaget Surrey Satellite Technology i början av år 2005 – företaget började med att bygga amatörsatelliter, men jobbar numera med att bygga och skjuta ut små rymdfarkoster som kan mäta väderförhållanden.

7. Gick in tungt i SolarCity, vilket är en av landets största installatörer av solpaneler för hemmabruk – han är idag ordförande i bolaget.

8. Gick in i fråga-svar-sajten Mahalo.com då den skapades år 2007 – den har bytt strategi till att skapa how-to-videos plus liveinnehåll.

9. Gått in i online-betalningsföretaget Stripe, som drog igång år 2010 – företaget siktar på att hjälpa bolag som Lyft och Facebook att acceptera betalningar från vem som helst vart som helst.

10. Gick in i DNA-sekvenseringsbolaget Haylon Molecular. Målet var att knäcka de största hemligheterna i vårt DNA, men bolaget tvingades lägga ned 2012 och är ett av Musks få misslyckanden.

LÄS ÄVEN: Vill du bli nästa Elon Musk eller Marie Curie? Då ska du vara expert-generalist

11. Gav 1 miljon dollar till Tesla Science Center i New York år 2014 för att han älskar vetenskap – det ligger naturligtvis vid platsen där en av historiens största uppfinnare Nikola Tesla verkade.

12. Investerade i AI-startupen Vicarious. Elon Musk räds att intelligenta maskiner kan förgöra mänskligheten, vilket kanske inte gör det helt oväntat att han investerade hela 40 miljoner dollar i Vicarious år 2014 – företaget ska nämligen bidra till utvecklingen av "vänliga robotar".

13. Ytterligare en AI-investering – Deep Mind Technologis vars mål är att ”lösa intelligens” genom att smälta samman maskininlärning och neurovetenskap till kraftiga datoralgoritmer som ska kunna användas för alla tänkbara ändamål.

14. Styrelsemedlem i X Prize Foundation – en icke-vinstdrivande organisation som håller i tävlingar för att dela ut priser med uppfinningar som gagnar mänskligheten.

15. Huvudinvesterare i startupen NeuroVigil i maj. Företaget utvecklar produkter som analyserar hjärnans signaler och har bland annat utvecklat en hjärnmonitor – iBrain och ska även hjälpa NASA att analysera hjärnan hos astronauter.

16. Skapat idén Hyperloop – ett supersnabbt tåg som låter passagerare färdas genom tuber och sugs fast med vaccum – flera företag jobbar med att färdigställa idén och Musk har investerat ordentligt.

LÄS ÄVEN: New York till Kina på två timmar med Musks nya snabbtåg

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.