Fotograf: Soylent

Drycken som ska ersätta alla dina måltider

En flaska innehåller 400 kalorier och kostar ynka 25 kronor. Drycken i sig smakar "neutralt" och ska både vara miljövänlig och vegansk.

Den amerikanska startupen Soylent vill vända upp och ner på hur vi äter. Deras billiga och hälsosamma dryck ska kunna ersätta både frukost, lunch och middag. Varje dryck innehåller 400 kalorier, kostar runt 3 dollar (25 kronor) och är helt vegansk. Dessutom menar Soylent att deras dryck är ett mycket mer miljövänligt alternativ än en traditionell måltid, samtidigt som det innehåller fler olika näringsämnen. 

Soylent har redan hittat en given målgrupp - arbetsnarkomaner som varken vill betala mycket för eller lägga ner tid på att laga mat. I Silicon Valley har man redan lyckats hitta flertalet kunder. Unga entreprenörer som insett att de äter dåligt, men inte har tid att tänka på mat. Detta skriver the Economics.

MER MAT: Livsmedelsjätten ska ge bort sin osålda mat till hemlösa och fattiga barn

Till en början sålde Soylent ett pulver som du själv skulle blanda ut med vatten, men det var tydligen en för stor ansträngning för köparna så nu satsar man istället på en färdig vätska. Den nya Soylent 2.0 började säljas den 9e september.

Drycken innehåller sojaproteiner, algolja, isomaltulos och rikligt med vitaminer och mineraler. I en flaska ryms också 3 g fiber och 300 mg natrium. Innehållet är veganskt, laktosfritt och innehåller inga nötter. Flaskan i sig går att återvinna och produceras i USA. Enligt tidiga användare smakar drycken helt neutralt.

Bakom Soylent står den 27-årige entreprenören Rob Rhinehart. Han säger själv att han kom på idén när han jobbade på en annan startup och hade så lite pengar att han började skapa sin egen mat. Efter ett tag valde han att hoppa av det andra bolaget för att fokusera helt på just matinnovation. Själv äger han inte längre ett kylskåp och anser att det är en mardröm att behöva handla i en matvarubutik, berättar han för the Economist.

Än så länge har Soylent dragit in 20 miljoner dollar i riskkapital, men det återstår att se om bolaget kan nå bortom arbetsnarkomanerna i Silicon Valley.

LÄS ÄVEN: Coca-Cola spenderar miljoner på forskare med tvivelaktiga hälsobudskap

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST