Fotograf: TT

Tungt börsfall på USA-oro

Stockholmsbörsens fall tilltog på fredagseftermiddagen, och New York-börsen öppnade rejält nedåt.

Stockholmsbörsen hade efter lunchtid på fredagen utökat den nedgång som noterades redan under förmiddagen. Utvecklingen på de större marknaderna ute i Europa var likartad sedan Federal Reserve lämnat styrräntan oförändrad och Fed-chefen Janet Yellen uttryckt en viss oro över den ekonomiska utvecklingen på kort sikt.

Strax innan klockan 16.00 svensk tid var Stockholmsbörsen ned drygt 2 procent. Dow Jones var ned nästan 1,4 procent.

Terminerna för de amerikanska börserna pekade tydligt nedåt inför fredagens öppningshandel. Torsdagskvällens besked om att Federal Reserve lämnar räntan oförändrad bidrog till farhågor kring styrkan i den globala ekonomin.

"Marknaderna upplever att Fed inte bara är oroad över den amerikanska ekonomin, utan också över den globala tillväxten", kommenterar Pedro Ricardo Santos, en mäklare vid X-Trade Brokers, till Bloomberg News.

På torsdagen präglades handeln på USA-börserna av Fed-beskedet, som initialt tolkades positivt på aktiemarknaden. Efter en stund väcktes emellertid frågetecken kring styrkan i USA:s ekonomi och Dow Jones stängde ned 0,4 procent. S&P 500 slutade 0,2 procent lägre medan däremot Nasdaq steg 0,1 procent.

Investerare verkar ha tagit fasta på Fedchefen Janet Yellens uttalande om att den senaste ekonomiska och finansiella utvecklingen kan hämma aktiviteten och dämpa inflationen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST